1.jpg

Woord van de maand - Januari - de drempel

In het nieuwe jaar zullen bijzondere plekjes in en/of rond ons kerkgebouw de aanleiding vormen voor de meditatie. Zo volgt er weer een serie, die het bewaren waard is.

Ieder kerkgebouw heeft een ingang. Bijna iedere ingang heeft ook een drempel. Soms is een drempel hoog, soms ook helemaal niet. En toch is het voor mensen lastig om over de drempel van een kerk te komen. Die drempel lijkt namelijk extra hoog!

Toch valt het in de praktijk wel mee. Als je maar over zo’n drempel heen bent.

De kerk…. dat is een mooie plek om te zijn!

Een dichter (Psalm 84,11) zei het zo treffend:
Beter op de drempel van Gods huis dan wonen in de tenten der goddelozen. Geen beter huis dan Gods Huis.

Hebben we er wel eens bij stil gestaan, wie er op zondag allemaal over die drempel komen?

 • Mensen met verdriet
 • Ouders in blijde verwachting
 • Een man in een rolstoel
 • Een vrouw alleen
 • Sterke gelovers
 • Eeuwige twijfelaars.

  De drempel speelt ook een belangrijke rol, wanneer dopelingen voor het eerst over die drempel de kerk binnen worden gedragen. Een bijzonder moment.
  Stil hopen en bidden de ouders, dat hun kind daar heel vaak zal komen.

  Bruidsparen passeren de kerkdrempel op hun huwelijksdag, op hoop van zegen. Maar er passeren ook families die voor het laatst met hun dierbaren in Gods huis willen zijn, om te danken, maar ook om zelf getroost te worden in hun verdriet.

  Als we ’s zondags de drempel van de kerk over zijn, beginnen we met zingen en vouwen we onze handen voor een drempelgebed. Heer, die mij ziet, zoals ik ben; dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij…. We lieten ons eigen huis wel achter ons, met alles wat zich daar afspeelt, maar we dragen het ook allemaal mee de drempel over.
  Hier zoeken mensen God en vragen Hem om hulp. En dat vragen ze nooit tevergeefs. En gaan we weer huiswaarts, opnieuw de drempel over, de wereld in, maar we ontvingen vlak voor vertrek wel ‘de zegen’. Dat is een belofte van God, dat we er straks bij het passeren van de drempel van ons eigen huis niet alleen voor staan.

  Nu we de drempel van een nieuw jaar over gaan, mogen we elkaar van harte toewensen dat we in 2010 vaak in Gods Huis zullen vertoeven. Geen betere plek dan die plek.
  Mag ik u/jou een klein duwtje geven om over de drempel te komen?
  .

  eerder verschenen colums:


  BIJ DE MAAND OKTOBER
  BIJ DE MAAND SEPTEMBER
  BIJ DE MAAND JULI-AUGUSTUS
  BIJ DE MAAND JUNI
  BIJ DE MAAND MEI
  BIJ DE MAAND APRIL