logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Themadienst 28 april Koning bij de gratie Gods
2018- Bij de maand decemberZondag 28 april om 19.00 uur is er een themadienst met het thema 'Koning bij de gratie Gods'. Tijdens deze dienst zal ook een bijzonder avondmaalskoffertje getoond worden.

Lees verder4- mei samenkomst gezamenlijke kerken.
2018- Bij de maand decemberHet is traditie dat voorafgaand aan de herdenking op 4 mei de gezamenlijke kerken een samenkomst organisteren. Deze begint om 19.00 uur en wordt gehouden in de Johanneskerk. Er is muzikale mederwerking van Soli Deo Gloria. Het thema is 'In vrijheid kiezen'.

Lees verderBereikbaarheid Kruiskerk vanaf 25 maart
2018- Bij de maand decemberVanaf maandag 25 maart tot eind april voert de gemeente Heerde werkzaamheden uit aan de B. van Dijklaan. Er wordt nieuwe riolering gelegd en de bestaande asfaltverharding wordt vervangen door straatstenen. Tijdens de werkzaamheden is de Kruiskerk en het Kruispunt bereikbaar vanaf het parkeerterrein van het gemeentekantoor.

Lees verderLaatste inzameling goederenactie Oekraine op 26 april
2018- Bij de maand decemberOok in 2019 hopen onze broeders en zusters in Oekraïne dat er weer vrachtwagens vol kleding en schoeisel naar Oekraïne zullen rijden. Zonder deze goederen is het voor hen moeilijker om hun evangelisatiewerk en diaconale werk handen en voeten te geven.
Wij hopen dat u ook dit jaar weer mee wilt doen! Hulp blijft hart nodig!

Lees verderDiensten archief
21 april
Ochtenddienst

Paasfeestdienst.Met muzikale medewerking van Christiaan Hoogers.

dienst achteraf beluisteren
21 april
Avonddienst

Heerde Zingt met Pasen. Living Letter uit Wapenveld komt met en voor ons zingen.
19 april
Avonddienst

Goede Vrijdag. We lezen uit het lijdensevangelie van Lucas en zingen hier liederen bij.

dienst achteraf beluisteren
18 april
Avonddienst

Witte Donderdag. Viering Maaltijd van de Heer.

dienst achteraf beluisteren
14 april
Ochtenddienst

dienst achteraf beluisteren
14 april
Avonddienst

Jongeren Sing-in op weg naar Pasen. Met muzikale medewerking van Seven.

dienst achteraf beluisteren
07 april
Ochtenddienst

Koffiedrinken na de dienst.

dienst achteraf beluisteren
07 april
Avonddienst

Liedje van verlangen. In deze dienst staat 'Goede Herder, als wij slapen' centraal.

dienst achteraf beluisteren
31 maart
Ochtenddienst

dienst achteraf beluisteren
31 maart
Avonddienst

Jongerendienst. Met muzikale medewerking van 'In Spirit United'

dienst achteraf beluistren

 
Toon meer diensten
 

2018- Bij de maand december

ONZE KERK(ERE)DIENST: Voor we naar huis gaan

Er is al veel gezegd over de inhoud en gang van zaken tijdens onze kerk(ere)dienst. De kinderen die samen met ons de dienst begonnen, maar vóór de Bijbellezingen na een kort kindermoment naar hun eigen kinder(neven)dienst gingen, komen terug in de kerkzaal. Dat is een mooi moment, want vol enthousiasme gaan ze op zoek naar hun ouders, of belanden onderweg bij opa en oma in de bank. Ook de allerkleinsten worden binnengedragen en bij de ouders gebracht. Dat betreft de oppasdienst, waar de kinderen van 0 t/m 3 jaar aan werden toevertrouwd, alvorens de ouders zelf de kerkzaal binnenstapten. Zo beginnen we samen en sluiten we samen af. Meestal vertelt de leiding heel kort wat ze die ochtend gedaan hebben in de verschillende nevendienstgroepen. Samen met een paar kinderen die ons trots hun werkjes tonen, betrekt dit de hele gemeente bij dit mooie en belangrijke stuk gemeentewerk.

Dan gaan we staan voor de slotzang. Dat staan helpt om tot slot voluit Gods lof te zingen, alvorens we huiswaarts gaan. Het maakt ook duidelijk, dat we niet in Gods huis kunnen blijven, maar met alles wat we gehoord en beleefd hebben, naar huis gaan, de wijde wereld intrekken. De jassen gaan aan, de spulletjes verzameld en we zingen, tot……. we stil worden om Gods zegen te ontvangen. Een bijzonder en heilig moment. God zegt ons toe: je gaat niet alleen, Ik ga met je mee. Al zie je tegen de nieuwe week en de dingen die op je pad liggen op, Ik zal je helpen. De dienst eindigt niet met deze zegen, de dienst aan God begint pas: God dienen in de wereld, in het leven van alledag.

Het is al vele tientallen jaren de goede gewoonte om de kerkzaal zingend te verlaten. We nemen het lied, de vreugde mee! Toen we nog liedboeken in de hand hadden, lukte dat zingen prima. Nu we de tekst via de schermen volgen, dreigt het lied snel te verstommen, omdat we de tekst kwijt zijn.

Daarom blijven we bij het zingen van het eerste couplet nog even staan. De groep die midden in de kerkzaal of achterin zat, kan de tekst het langst blijven volgen.

De ontmoeting na de dienst in de hal van het Kruispunt, in één van de zalen of op het kerkplein is ook een wezenlijk onderdeel van het gemeente-zijn. We proberen elkaar te leren kennen en naar elkaars omstandigheden te informeren. Elkaar aanspreken of vragen is geen vorm van nieuwsgierigheid, maar een manier van meeleven en belangstelling.

Rondom een kerkdienst zijn heel veel mensen druk. We waarderen hun inzet zeer.

O ja, nog even dit.

Zo nu en dan is er een liederenblad of een boekje met teksten en liederen. Die worden gemaakt voor de mensen met Kerkradio en thuis meeluisteren en zingen. Die worden ook gemaakt voor direct betrokken familieleden van bijv. dopelingen (om iets tastbaars mee te nemen, ook voor later), huwelijksdiensten of andere bijzondere diensten, en voor mensen die op een plek in de kerkzaal zitten waar ze de schermen moeilijk kunnen zien, of problemen hebben met de ogen. Steeds minder exemplaren drukken we af, maar bij bijzondere diensten zijn ze wel aanwezig. Sommigen noemen dat blaadje ‘liturgie’. In sommige kerken staat dat er soms zelfs op. Eigenlijk klopt dat niet. Het liederenblad is niet de liturgie. De liturgie is ‘de gang van zaken in de dienst zelf’, het feest van de ontmoeting van de Heer en Zijn gemeente. Dat blaadje met teksten en liederen is ‘de orde van dienst’, of (eenvoudiger gezegd): het programma. Zoals je ook een menukaart hebt. Die kaart noem je ook niet ‘het diner’. Dat diner ga je aan tafel proeven.

Zo weten we iets meer over onze manieren, onze kerkdienst.

J.M. Weststrate

Komende week:
26
Kledinginzameling Oekraïne
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:30 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

vergadering zomeravondzang
Huiskamer
Aanvang: 19:30 uur.

Praatavond
Huiskamer
Aanvang: 19:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.