logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Aanmelden voor de diensten en oppas-/ nevendienst
Gevulde afstand!We zijn blij dat we weer naar de kerk kunnen. In juni was dit met een kleine groep, maar vanaf 1 juli mogen we weer met meer mensen samenkomen. In ons knusse kerkje zal het aantal plekken nog beperkt blijven omdat we anders niet kunnen voldoen aan de richtlijnen. Daarnaast starten vanaf zondag 5 juli ook de oppas- en nevendienst weer. Ook hiervoor moeten de kinderen aangemeld worden.

Lees verderZomerAvondZang vanaf 5 juli
Gevulde afstand!Ook deze zomer is er in juli en augustus weer elke zondagavond ZomerAvondZang. Het centrale thema is dit jaar 'Samen'. Er is elke avond muzikale medewerking. Iedereen is van harte welkom, maar moet zich vooraf wel aanmelden. Ook zijn de diensten live te volgen via internet.

Lees verderVanaf 7 juli weer avondgebed
Gevulde afstand!Nu we weer met een bescheiden groep in de kerkzaal mogen, zal vanaf de eerste week van juli het wekelijks avondgebed weer opgestart worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM. Vanaf dinsdag 7 juli gaat de deur voor het Avondgebed weer open en bent u daarna wekelijks welkom op dinsdag. Ook kan er live meegeluisterd worden via tv.vegheerde.nl.

Lees verderDiensten archief
05 juli
Avonddienst

ZomerAvondZang. Muzikale medewerking van Wilma Knip

dienst achteraf bekijken/ beluisteren

 
05 juli
Ochtenddienst

Viering Maaltijd van de Heer.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren

 
05 juli
Avonddienst

Familiedoopdienst. In deze dienst ontvangt Ole van Bennekom het teken van de Heilige doop. De dienst is live te volgen via http://tv.vegheerde.nl
28 juni
Ochtenddienst

'Vier het leven'. We vieren samen (in de kerk en thuis) onze verjaardag.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
28 juni
Avonddienst

Jeugddienst. De dienst is te volgen via http://tv.vegheerde.nl

aanmelden voor kerkdienst
28 juni
Avonddienst

Familiedoopdienst. In deze dienst ontvangt Lauren Veldkamp het teken van de Heilige Doop. De dienst is live te volgen via http://tv.vegheerde.nl
26 juni
Avonddienst

Dankdienst voor het leven van zr. Greet ter Voorde-Horsman. De dienst is in besloten kring, maar live te volgen via http://tv.vegheerde.nl.
21 juni
Ochtenddienst

Gezinsdienst.

dienst achteraf beluisteren/ bekijken
21 juni
Avonddienst

dienst achteraf beluisteren/ bekijken

 
14 juni
Ochtenddienst

Tijdens de dienst worden enkele gemeenteleden herdacht in bijzijn van de naaste familie.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
14 juni
Avonddienst

Heerde Zingt op Zondag. De dienst is te volgen via http://tv.vegheerde.nl

aanmelden voor kerkdienst
14 juni
Avonddienst

Familiedoopdienst. In deze dienst ontvangt Ties van Weeghel het teken van de Heilige doop. De dienst is live te volgen via http://tv.vegheerde.nl
Toon meer diensten
 

Gevulde afstand!

Het is wel even wennen. Afstand houden van elkaar. Minstens 150cm. Ik merk dat het wel wat stuurmanskunst vraagt bij het boodschappen doen. En bij het uitlaten van de hond is het ook anders. Normaal gaat onze hond met een boog om andere honden heen (hij is niet zo ‘sociaal’ met andere honden) en nu doen wij dat ook. De andere wandelaar passeer ik op gepaste afstand. We groeten elkaar gelukkig nog wel.

Je gaat op je hond lijken, zeggen ze. Maar dit zal toch wel van tijdelijke aard zijn? Dat hoop ik tenminste oprecht. Want ik merk dat ik nabijheid heel fijn vind. Mensen die van waarde zijn druk ik toch graag even aan mijn hart of heb ik graag in mijn persoonlijke zone. Die mensen horen niet op afstand.

En toch kom je in de Bijbel ook zo’n moment tegen dat er afstand gehouden moet worden. Als Maria (uit Magdala) Jezus ontmoet in de graftuin. Hij spreekt haar zo liefde vol aan, door haar naam te noemen. En haar reactie is: Rabboenie! (een liefkozende versie van Rabbi d.w.z. meester). De sfeer is vol van intimiteit! En de reactie van Jezus is dan ‘Houd mij niet vast’ Terwijl je juist op zo’n moment niets liever wilt dan de ander vasthouden, even tegen je hart drukken. Een kus geven. Maar niets van dat alles. Zelfs geen hand. Enkel woorden op afstand. Net zo onwennig en tegen je gevoel in als nu met de corona maatregelen.

Het ‘houd mij niet vast’ van Jezus heeft ook een geloofslading. Want hoe blij Maria ook is om haar Heer weer in levende lijven te zien, het is nog niet klaar. Er komt nog iets. Hij zal nog naar de hemel varen en de Geest uitstorten. Dit moment vasthouden, letterlijk of figuurlijk, zou te vroeg zijn. Wacht nog maar even, lijkt Jezus te zeggen. Niet nu.

Ook zo herkenbaar. Ik ben ook blij als alles weer gewoon is. Straks. Het vertrouwde. Ik houd dat het liefste vast. Net als Maria. Tegelijk is het een tijd waarin Gods werk dus doorgaat. En er juist dan een volledig nieuwe weg ontstaat. Tegen alle verwachting en het ‘oude vertrouwde’ in. Juist in een tijd van geïsoleerd zijn en afgesloten van wat je lief en dierbaar is.

Gekke tegenstelling. En tegelijk hoopvol. Houd je het nog vol thuis? Alleen? Of met de kinderen, thuisschool en een thuiswerkende partner. Misschien mag deze geschiedenis van Maria met Jezus je bemoedigen in deze tijd. In alles wat anders is de afstand een gevulde afstand. Waarin God werkzaam is in de schepping en in jou. Dat je dat kracht en hoop en moed mag geven voor alles wat je nu dagelijks op je bord krijgt in deze periode waarin alles anders is.

Goede groet en zegen

Roger Dragstra

(reageren op deze column? Dat kan via deze link)

Deze column is ook te beluisteren op youtube: klik hier

Komende week:
12
Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 15:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Avondgebed
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.