logo VEG Kruiskerk Heerde

 

Gevulde afstand!

Het is wel even wennen. Afstand houden van elkaar. Minstens 150cm. Ik merk dat het wel wat stuurmanskunst vraagt bij het boodschappen doen. En bij het uitlaten van de hond is het ook anders. Normaal gaat onze hond met een boog om andere honden heen (hij is niet zo ‘sociaal’ met andere honden) en nu doen wij dat ook. De andere wandelaar passeer ik op gepaste afstand. We groeten elkaar gelukkig nog wel.

Je gaat op je hond lijken, zeggen ze. Maar dit zal toch wel van tijdelijke aard zijn? Dat hoop ik tenminste oprecht. Want ik merk dat ik nabijheid heel fijn vind. Mensen die van waarde zijn druk ik toch graag even aan mijn hart of heb ik graag in mijn persoonlijke zone. Die mensen horen niet op afstand.

En toch kom je in de Bijbel ook zo’n moment tegen dat er afstand gehouden moet worden. Als Maria (uit Magdala) Jezus ontmoet in de graftuin. Hij spreekt haar zo liefde vol aan, door haar naam te noemen. En haar reactie is: Rabboenie! (een liefkozende versie van Rabbi d.w.z. meester). De sfeer is vol van intimiteit! En de reactie van Jezus is dan ‘Houd mij niet vast’ Terwijl je juist op zo’n moment niets liever wilt dan de ander vasthouden, even tegen je hart drukken. Een kus geven. Maar niets van dat alles. Zelfs geen hand. Enkel woorden op afstand. Net zo onwennig en tegen je gevoel in als nu met de corona maatregelen.

Het ‘houd mij niet vast’ van Jezus heeft ook een geloofslading. Want hoe blij Maria ook is om haar Heer weer in levende lijven te zien, het is nog niet klaar. Er komt nog iets. Hij zal nog naar de hemel varen en de Geest uitstorten. Dit moment vasthouden, letterlijk of figuurlijk, zou te vroeg zijn. Wacht nog maar even, lijkt Jezus te zeggen. Niet nu.

Ook zo herkenbaar. Ik ben ook blij als alles weer gewoon is. Straks. Het vertrouwde. Ik houd dat het liefste vast. Net als Maria. Tegelijk is het een tijd waarin Gods werk dus doorgaat. En er juist dan een volledig nieuwe weg ontstaat. Tegen alle verwachting en het ‘oude vertrouwde’ in. Juist in een tijd van geïsoleerd zijn en afgesloten van wat je lief en dierbaar is.

Gekke tegenstelling. En tegelijk hoopvol. Houd je het nog vol thuis? Alleen? Of met de kinderen, thuisschool en een thuiswerkende partner. Misschien mag deze geschiedenis van Maria met Jezus je bemoedigen in deze tijd. In alles wat anders is de afstand een gevulde afstand. Waarin God werkzaam is in de schepping en in jou. Dat je dat kracht en hoop en moed mag geven voor alles wat je nu dagelijks op je bord krijgt in deze periode waarin alles anders is.

Goede groet en zegen

Roger Dragstra

(reageren op deze column? Dat kan via deze link)

Deze column is ook te beluisteren op youtube: klik hier

Komende week:
28
Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Bovenzaal
Aanvang: 10:30 uur.

Crosspoint
Achterkamer
Aanvang: 09:45 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Muziekteam I oefent
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 12:45 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.