logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Altijd weer- gebundeld
2020- Geen plaats voor Kerst?In 2022 verschenen in het maandblad 'Rondom de Kruiskerk' 11 inleidingen rond het centrale thema 'Altijd weer'. Deze inleidingen zijn gebundeld tot een boekje. Dit boekje is tegen betaling van de drukkosten te bestellen bij de secretaris of te downloaden onder downloads op deze website.

Lees verder 

2020- Geen plaats voor Kerst?

‘…. Omdat voor hen geen plaats was in de herberg’ (Luc. 2:7, NBG 1951)

Aan deze zin moest ik de afgelopen week denken. Een lockdown in Nederland met Kerst. Niet gezellig in de aanloop naar kerst samen winkelen. Geen kerstborrel op het werk of iets drinken met vrienden. Horeca en winkels moesten sluiten met alle gevolgen voor de eigenaren en personeel. Niet op bezoek bij de hele familie omdat we thuis moeten blijven en elkaar maar heel beperkt kunnen ontmoeten. Kerken die hun verantwoordelijkheid nemen en met Kerst diensten alleen online of voor een kleine  groep aanbieden. Ook onze gemeente neemt haar verantwoordelijkheid hierin en met Kerst blijven de deuren van de Kruiskerk fysiek gesloten. Geen Kerstherberg, geen Kerstdiensten, geen Kinderkerstfeest. Alsof er geen plaats is voor Kerst in 2020.

Vlak voor de geboorte van Jezus was er in Bethlehem ook geen plaats. Lucas vertelt hier over in zijn kerstevangelie. Er was geen plaats in de herberg voor twee reizigers die van ver kwamen en waarvan de vrouw hoogzwanger was. Er was geen plaats, maar er werd gedacht in oplossingen. En zo werd de grootste Koning aller tijden na zijn geboorte in een voerderbak gelegd. ‘Hij kwam bij ons, heel gewoon’ zingen we in een lied. Maar is ‘geen plaats’ en ‘een voederbak’ gewoon?

Dit jaar is Kerst niet ‘gewoon’. Maar ook nu zijn er oplossingen! Hoewel we niet naar de kerk kunnen, zal het ‘Ere zij God!’ klinken in vele huizen. We zijn via de mogelijkheden van techniek met elkaar verbonden. Als gemeente, maar ook wereldwijd. Het is anders en zal zeker moeilijk zijn voor mensen die alleen thuis de diensten meebeleven. Niet elkaar ontmoeten, niet samen het dak van de Kruiskerk eraf zingen terwijl de organist alle registers opentrekt. Maar we mogen weten dat we verbonden zijn in Hem waarvan we de geboorte vieren. Laten we zo ook aan elkaar denken en voor elkaar bidden.

Misschien is er ook wel iets wat we mee mogen nemen van Kerst 2020. In Bethlehem was geen plaats voor Hem. Maar misschien had God daar wel bewust voor gezorgd. Want als er wel plaats voor Jezus was geweest, zou het nu ook genoeg zijn om een plaats voor Hem te maken. Op zondag tussen 10 en 11 uur of met Kerst tijdens de diensten. In een kerststalletje op een tafeltje. Of een kruisje aan de muur. Op een rustig moment op de dag voor stille tijd.

Maar Jezus wil geen plaats in je leven. Hij wil je hele leven. In alle aspecten wil Jezus bij je zijn. In je werk, als je online les krijgt, buiten bij je in de natuur, bij je familiebezoek, de boeken die je leest, als je naar de tv kijkt. Niet om bezitterig te zijn. Maar omdat Hij Immanuel is; God met ons. Laten we dat voor ogen houden deze Kerst.

En natuurlijk hoop ik dat we in 2021 weer ‘gewoon’ Kerst kunnen vieren. Met 100% plaats voor Hem in ons leven! Dat wens ik iedereen toe.

 

Gezegende dagen,

Matthijs Bootsma

Komende week:
05
Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

Bijbelstudie
Achterkamer
Aanvang: 20:15 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

KR-vergadering
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Commissie van Beheer vergadering
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

Filmrepetitie
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.