logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Een nieuw jaarthema: Voluit Leven.
2021- bij de maand maartOp de startzondag is ook ons nieuwe jaarthema gepresenteerd. Voluit Leven. Afgeleid van Joh. 10;10 'Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid'. Bij dit jaarthema heeft Diet de Ridder weer een mooi bord gemaakt dat ons het hele jaar helpt herinneren aan het thema. Ze geeft zelf een uitleg bij het bord.

Lees verderSarah's wandeling op 25 september
2021- bij de maand maartOp zaterdag 25 september staat er een mooie wandeling op het programma voor alle vrouwen. Samen lopen, elkaar leren kennen, bijkletsen. De start is om 9.30 uur bij Restaurant het Engelse Werk.

Lees verderDiensten archief
19 september
Ochtenddienst

Doopdienst.In deze dienst ontvangen Daan Steenbergen en Liam O'Rourke het teken van de Heilige Doop.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
19 september
Avonddienst

Viering Maaltijd van de Heer

aanmelden voor de dienst

dienst online meevieren
12 september
Ochtenddienst

Startzondag. Welkom 12- jarigen. Let op! afwijkend aanvangstijdstip.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
12 september
Avonddienst

Zingen op Zondag.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
05 september
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
05 september
Avonddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
29 augustus
Ochtenddienst

Belijdenisdienst. In deze dienst doet Bas Klaassen belijdenis van zijn geloof.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
29 augustus
Avonddienst

Zomer Avond Zang. Muzikale medewerking Zwier van de Weerd

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
Toon meer diensten
 

2021- bij de maand maart

Kijk naar de vogels: de Ooievaar

‘De Ooievaar aan de hemel, de tortelduif en de gierzwaluw kennen de tijd van hun trek, maar mijn volk kent niet de orde van de Heer’ (Jeremia 8; 7)

De Ooievaar. Wie kent deze vogel niet. Zelfs als je de vogel nog nooit in het wild gezien hebt dan is deze toch wel bekend van geboortekaartjes.  De Ooievaar was in Nederland midden jaren ’70 van de vorige eeuw zo goed als verdwenen. Door een reddingsprogramma met ooievaarsstations (o.a. bij Meppel en Gorssel) kon voorkomen worden dat deze soort als broedvogel in Nederland verdween. En met succes. In 2019 waren er weer circa 1125-1225 broedparen in ons land. Langs de IJssel kom je ze altijd wel tegen. Op 1 van de vele nestpalen, nesten op schoorstenen en daken en inmiddels steeds meer ook in bomen, hun natuurlijke nestplaats.

Ooievaars zijn trekvogels. In maart/ april komen ze uit hun overwinteringsgebieden en in september/ oktober vertrekt het grootste deel weer. Maar er blijven ook steeds meer Ooievaars de winter in ons land. Door de zachte winters is er blijkbaar geen behoefte meer om weg te trekken.

In Israël is de Ooievaar ook bekend. Dit komt ook omdat Israël op een belangrijke trekroute ligt waar in het voor- en najaar grote groepen Ooievaars langskomen. Naast onze witte Ooievaar komt daar ook zijn neefje de Zwarte Ooievaar langs. Een soort die een enkele keer ook in Nederland te zien is.

In het najaar verzamelen de Ooievaars zich in Nederland voordat ze in groepen wegtrekken. Maar in het voorjaar zijn ze er opeens. De ene dag is het nest onbezet en de volgende dag staat er een Ooievaar (het mannetje) op het nest. Deze wordt circa een week later gevolgd door het vrouwtje. De Ooievaar kent dus zijn tijd van de trek zoals Jeremia schrijft. En je kunt in het voorjaar uitzien naar de terugkomst van de Ooievaar op het nest. Je kunt dit verwachten, maar weet nooit precies wanneer de vogel weer terug is.

Het vers uit Jeremia brengt voor ons ook een vraag of wij de tijd kennen. Of misschien moet je zeggen herkennen. Niet de tijd van de trek. Maar de tijd van uitzien naar de komst van de Here Jezus. Want zoals de Ooievaar van de ene op de andere dag weer terug is, zo zal ook de komst van de Here Jezus zijn. Wanneer dat is weten we niet. De Here Jezus zegt het zelf in Mattheus 36: ‘Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het’.

We kunnen dus niet het moment kennen dat de Heer terugkomt. Maar wel staan er in de Bijbel genoeg tekenen waaraan we de tijd kunnen herkennen en Zijn voetstappen kunnen horen. Zodat we rekening kunnen houden met die dag. Waar we ook in deze periode voor Pasen in verwachting naar uit mogen kijken.

Op die dag, in de hemel
Wat een dag, wat een vreugde zal dat zijn
Dan zijn wij bij Jezus
En klinkt het overwinningslied

(Opwekking 818)

Matthijs Bootsma

Komende week:
23
vergadering JJW
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

Sarah
op andere locatie
Aanvang: 09:30 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Christy Kids
Onderkomen
Aanvang: 18:15 uur.

Liturgiecommissie
Huiskamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

kledinginzameling voor Lesbos
Bovenzaal + huiskamer
Aanvang: 18:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.