logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Een nieuw jaarthema: Voluit Leven.
2021- Bij de maand juniOp de startzondag is ook ons nieuwe jaarthema gepresenteerd. Voluit Leven. Afgeleid van Joh. 10;10 'Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid'. Bij dit jaarthema heeft Diet de Ridder weer een mooi bord gemaakt dat ons het hele jaar helpt herinneren aan het thema. Ze geeft zelf een uitleg bij het bord.

Lees verderSarah's wandeling op 25 september
2021- Bij de maand juniOp zaterdag 25 september staat er een mooie wandeling op het programma voor alle vrouwen. Samen lopen, elkaar leren kennen, bijkletsen. De start is om 9.30 uur bij Restaurant het Engelse Werk.

Lees verderDiensten archief
19 september
Ochtenddienst

Doopdienst.In deze dienst ontvangen Daan Steenbergen en Liam O'Rourke het teken van de Heilige Doop.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
19 september
Avonddienst

Viering Maaltijd van de Heer

aanmelden voor de dienst

dienst online meevieren
12 september
Ochtenddienst

Startzondag. Welkom 12- jarigen. Let op! afwijkend aanvangstijdstip.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
12 september
Avonddienst

Zingen op Zondag.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
05 september
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
05 september
Avonddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
29 augustus
Ochtenddienst

Belijdenisdienst. In deze dienst doet Bas Klaassen belijdenis van zijn geloof.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
29 augustus
Avonddienst

Zomer Avond Zang. Muzikale medewerking Zwier van de Weerd

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
Toon meer diensten
 

2021- Bij de maand juni

Kijk naar de vogels: de Zwaluw

 Zelfs de mus vindt een huis en de zwaluw een nest waarin ze haar jongen neerlegt, bij uw altaren, HEER van de hemelse machten, mijn koning en mijn God. (Psalm 84; 4)

De Zwaluw. Misschien wel de zomervogel in ons land. Vanaf april komen ze ons land binnen en in oktober zijn ze weer vertrokken. Er zijn in Nederland 3 soorten zwaluwen die in of aan gebouwen broeden. De Huiszwaluw maakt zijn mooie ronde nesten onder dakgoten en overstekken. De Boerenzwaluw zoekt een plek in boerderijen en schuren. De Gierzwaluw nestelt onder dakpannen. Deze laatste vogel is het meest bijzonder. Ze worden ook wel Koningsvogel genoemd omdat ze elk jaar rond Koningsdag arriveren. En begin augustus zijn ze weg. De Gierzwaluw brengt zijn leven vliegend door. Alleen het broeden en grootbrengen van hun jongen kunnen ze niet in de lucht.

Het is eigenlijk ook niet vreemd dat zwaluwen gebruik maken van huizen en andere panden. Van oorsprong maken ze hun nesten in of aan rotswanden. Voor hun is een gebouw niets anders dan een rotswand. Het is ook mooi dat boeren en eigenaren zwaluwen altijd een plekje gunnen. Bij mijn opa op de boerderij moest elk voorjaar een raampje open gezet worden zodat zwaluwen vrij in- en uit konden vliegen. Ze waren welkom.

Ook de tempel in Israël hadden zwaluwen als goede nestplek ontdekt. Het viel de psalmist op en hij beschreef het in Psalm 84. In Opwekking 715 staat het ook treffend:

Een vogel is er thuis
Heer van de hemelse legers
Een zwaluw voedt haar jongen op
Bij U onder de pannen, God
Wonen bij U is een zegen
Zo'n blijvende kans om te zingen voor U

 Wat mooi dat er plekken zijn om ‘te wonen bij God’. Wat hebben we dat gemist de afgelopen periode. Het lijkt bijna of we het ontwend zijn. Terwijl het een Zegen is als gemeente om samen te komen en (straks weer) te zingen voor God! En die Zegen gaat nog verder. In Johannes 14, vers 2 zegt de Here Jezus het zelf:

In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken?

We mogen ooit eens wonen bij God. Er is voor iedereen plaats en de Here Jezus maakt deze zelf voor ons gereed.

Je kunt je afvragen waarom zwaluwen elk jaar de moeite nemen om van Afrika naar Nederland te komen. In Afrika is immers ook voldoende voedsel voor hen. Dat klopt. Maar op het noordelijk halfrond zijn in de zomer de dagen langer dan in Afrika. Lang genoeg om voldoende voedsel voor henzelf en hun jongen te vinden. Als zwaluwen in Afrika zouden blijven, zouden ze geen of weinig vrucht (nakomelingen) voort kunnen brengen. Nu kunnen ze vaak 2 of 3 nesten met jongen grootbrengen. Daar hebben ze de moeite en het risico voor over.

Voor ons is dit ook een les. We kunnen in het ‘Afrika’ blijven dat we zijn aangewend in deze coronatijd. Online de diensten bezoeken, geen activiteiten door de week. Of we kunnen zodra het kan de draad (weer) oppakken. Naar de kerk op zondag, ook al kan het nu nog maar met weinig. In het nieuwe seizoen bijbelstudie, geloofsgesprek, catechese, contactmiddagen. Elkaar als gemeenteleden opzoeken om gevoed te worden. Om zo ook andere te kunnen voeden en vrucht te dragen.

Matthijs Bootsma

 

Komende week:
23
vergadering JJW
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

Sarah
op andere locatie
Aanvang: 09:30 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Christy Kids
Onderkomen
Aanvang: 18:15 uur.

Liturgiecommissie
Huiskamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

kledinginzameling voor Lesbos
Bovenzaal + huiskamer
Aanvang: 18:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.