logo VEG Kruiskerk Heerde

 

2022- Bij de maand februari

Altijd weer: Hagel

Ken je de voorraadkamers van de sneeuw, heb je de voorraadkamers van de hagel gezien, die ik heb aangelegd voor tijden van nood, voor dagen van oorlog en strijd? (Job 38; 22-23)

Een bijzonder weersverschijnsel is wel hagel. Neerslag in de vorm van bolletjes ijs die je in elk seizoen wel kunt tegenkomen. Meestal zijn het kleine korreltjes die plotseling voor gladheid zorgen, maar snel weer smelten. Maar vooral in de zomer kun je ook grote hagelstenen krijgen die met grote snelheid vallen en veel schade kunnen veroorzaken. Kapotte kassen, deuken in auto’s en caravans, gewassen die stukslaan.

In de Bijbel kun je ook lezen over de vernietigende kracht van hagel. In Exodus lezen we dat hagel 1 van de plagen van Egypte was. In Exodus 9;25 lezen we dat zelfs de bomen vernield werden. Maar ook in Openbaring lezen we dat in de eindtijd opnieuw vernietigende hagel zal komen.

Hagel ontstaat in buien. IJskristallen uit de bovenste delen van een buienwolk komen in botsing met onderkoelde druppels en ijs in lage delen van de wolk, waar het minder koud is. Door dalende en stijgende luchtbewegingen in de wolk ontstaat de hagel, die, hoe langer deze in de wolk op en neer gaat, steeds groter kan worden. Totdat de hagel uiteindelijk uit de wolk valt om zijn vernietigende werk te doen.

Eigenlijk lijkt dit proces wel op verleiding en zonde in ons leven. Vaak begint dit klein. Maar door de wervelingen in onze gedachten of in ons leven groeit de verleiding, groeit de zonde. Om tenslotte neer te vallen om zijn vernietigende werk te doen. Vernietigend omdat het ons van God weghoudt. Omdat onze relatie met de Heer op het spel komt te staan.

Is dat te voorkomen? Misschien niet altijd. Maar het belangrijkste wapen tegen ijs is nog altijd warmte. Onderkoelde druppels zijn de basis van hagel. Wij moeten dus zorgen om geen onderkoelde druppel te worden. Daarvoor hebben we de warmte en liefde van God nodig. Blijf Hem zoeken in je leven. Zeker als je voelt dat de relatie wat afkoelt. Als er andere prioriteiten komen. Soms ongemerkt door veranderingen in het leven. Door de beperkingen van Corona waar we al bijna 2 jaar mee te maken hebben. Pas op dat je geloofsdruppel niet onderkoeld raakt!

Maar wat als het toch mis gaat? Als toch de hagel van verleiding en zonde vernietigend werk doet? Bedenk dan dat God ons blijft zoeken. Maar God , de Heer, riep de mens: ‘Waar ben je?’ (Genesis 3; 9)

God zoekt vanaf het begin de mens. Want Hij wil niet dat één mens verloren gaat. Sterker nog. Hij werd zelf mens. Om aan het kruis te zorgen dat er niet één mens verloren hoeft te gaan. Door dat offer is de weg vrij om ook na een hagelbui in ons leven terug te keren naar God. Het offer van de Here Jezus hersteld meer dan wat hagel in ons leven kan vernietigen.

Belijden we onze zonden, dan zal Hij , die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. (1 Johannes 1; 9)

 Zoals hagel na een bui smelt in de zon, zo laat de warmte van God onze zonden wegsmelten. Wat een genade!

Matthijs Bootsma

Komende week:
09
Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

MT oefent nieuwe liederen
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 13:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

JJW cursus
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.