logo VEG Kruiskerk Heerde

 

2022- Bij de maand maart

Altijd weer: Regen

  Moge mijn onderricht neerdalen als regen, mogen mijn woorden zijn als milde dauw, als regen die de grond doordrenkt, lenteregen die het groen in bloei zet (Deuteronomium 32; 2)

Het weer waar het meest over gesproken (en geklaagd) wordt, is wel regen. Het is of te veel, of te weinig, komt nooit op het juiste moment. Maar dat alles is persoonlijk. Terwijl de één zijn barbecue in het water ziet vallen, is de ander juist blij met een stukje verfrissing na een warme periode. Een strandtenthouder baalt als er regen voorspeld wordt, maar de boer achter de duinen is er juist blij mee. We plannen onze activiteiten op basis van apps die de regen voorspellen, maar mopperen als zo’n app toch niet gelijk heeft.

Regen is eigenlijk wel een bijzonder verschijnsel. Vocht dat ver weg boven de oceaan verdampt, vormt een wolk. Die wolken komen boven land en laten, afhankelijk van de omstandigheden het water weer vallen. Waardoor het groen op het veld kan groeien en grondwatervoorraden worden aangevuld voor later gebruik. Of het water stroomt via sloten, beken en rivieren weer terug naar de zee, om daar weer te verdampen. Alleen is het zo jammer dat je er nat van wordt… Maar als je een regenachtige dag zat bent, denk dan eens aan Noach. Hoe zal hij zich gevoeld hebben toen het 40 dagen en nachten regende en hij in die muffe ark zat?

De laatste hoofdstukken uit Deuteronomium gaan over Mozes, vlak voor zijn heengaan. In hoofdstuk 31 lezen we dat de Heer tegen Mozes zegt dat, als hij bij zijn voorouders te rusten is gegaan, het volk ontrouw zal worden en het verbond met de Heer zal verbreken. Daarom moet Mozes een lied opschrijven en het de Israëlieten uit het hoofd laten leren. Zodat ze van generatie op generatie het herinneren. Hoewel het in de Bijbel als ‘het lied van Mozes’ staat, zijn het de woorden van God. God vergelijkt zijn onderricht en woorden met verschillende soorten regen. Met milde dauw, met regen die de grond doordrenkt, met lenteregen die het groen in bloei zet. Zijn woorden zijn dus voor iedereen. Waar de een aan milde dauw voldoende heeft om vrucht voor te brengen, moet de ander helemaal doordrenkt worden. Mensen zijn nu eenmaal verschillend, maar daarmee is de een niet beter of slechter dan de ander. Maar we hebben allemaal de regen van Gods woorden nodig!

 Er komen stromen van zegen,
dat heeft Gods woord ons beloofd,
stromen, verkwikkend als regen,
vloeien tot elk die gelooft.

(Joh. De Heer 57)

Voor deze regen moeten we niet willen schuilen! Geen paraplu mee als bescherming. Niet even snel op een app kijken en beslissen om nog maar even niet naar buiten te gaan. Deze zegen moeten we willen ontvangen. Paulus schrijft: 

Land dat de overvloedige regen opneemt, en nuttige gewassen oplevert aan wie het bewerken, ontvangt Gods zegen, (Hebreeën 6; 7)

We moeten de woorden van God opnemen, doordrenkt worden. Alleen dan kan de Heilige Geest in ons werken en kunnen we ook tot zegen zijn voor een ander. Het volk Israël vergat dit. Maar het lied van Mozes herinnerde hen hieraan. Misschien moeten wij dan maar ‘Stromen van zegen’ zingen als we weer eens in de regen lopen of fietsen. Om ons te herinneren dat die stromen van zegen tot nieuw leven zullen leiden. Voor onszelf en voor een ander.

Matthijs Bootsma

 

 

Komende week:
09
Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

MT oefent nieuwe liederen
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 13:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

JJW cursus
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.