logo VEG Kruiskerk Heerde

 

2022- Bij de maand april

Altijd weer: zonneschijn

‘Rond het middaguur werd het donker in het hele land doordat de zon verduisterde. De duisternis hield drie uur aan.’ (Psalm 72: 17a) 

André van Duin zong het al: ‘alles ziet er anders uit als de zon schijnt’. En dat klopt. Wat kun je genieten van een mooie, zonnige dag. Alles is licht, je voelt de warmte van de zon op je lichaam. De lentezon roept de mensen naar buiten en laat vogels zingen. De zomerzon laat mensen genieten op stranden en terrassen. De herfstzon kleurt het bos extra mooi. De winterzon geeft de besneeuwde of berijpte velden nog net wat extra’s. Wat kun je soms depressief worden als het een aantal dagen bewolkt is en regent. Maar ook op een dag met regen kun je genieten als toch de zon nog even tevoorschijn komt.

God schiep de zon op de 4e scheppingsdag: ‘God zei: ‘Er moeten lichten aan het hemelgewelf komen om de dag te scheiden van de nacht. Ze moeten de seizoenen aangeven en de dagen en de jaren, en ze moeten dienen als lampen aan het hemelgewelf, om licht te geven op de aarde.’ En zo gebeurde het.’ (Genesis 1; 14-15)

Inderdaad. De zon geeft licht en energie. Maar ook de seizoenen, dagen, jaren. Zonder zonlicht kunnen planten niet groeien en tot voedsel dienen en hebben we geen flauw benul van tijd en richting. Wat zijn we afhankelijk van zonneschijn.

Maar op die vrijdag van het sterven van de Here Jezus kon de zon niet schijnen.  Toen de Here Jezus aan het kruis hing, werd de zon verduisterd. In die 3 uur voerde Hij de strijd voor ons. De strijd tegen de duisternis. Voor onze zonden. Alleen. Zelfs de Vader had hem verlaten. De Heer stierf voor ons aan het kruis. Maar het voorhangsel in de tempel scheurde. De weg naar God was weer vrij voor iedereen. Het was volbracht. Het licht van de Paasmorgen kon aanbreken.

De duisternis waarin de Here Jezus streed duurde 3 uur. We zullen nooit voor kunnen stellen hoe zwaar die strijd was. We kunnen de Heer daar ook nooit genoeg voor danken. Want door het offer van de Here Jezus is het voor ons weer licht geworden.

En dan moet ik ook denken aan Genesis 1. De eerste dag:

‘God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.’ (Genesis 1; 3-4)

God scheidde het licht van de duisternis als eerste in de schepping. Ik vraag mij wel eens af of er toen ook al gestreden is. God zag dat het licht goed was. De duisternis dus niet. Maar het duurde de hele eerste dag om de scheiding tussen licht en duister te maken. Terwijl voor de schepping van mens en dier ‘maar’ 1 dag nodig was. Wat mogen we ook dankbaar zijn dat God zoveel tijd heeft besteed om Zijn licht voor ons goed te maken. Zodat we kunnen leven in Zijn licht.

En eens zullen we dat volop kunnen. Johannes schrijft er over in Openbaringen. Als hij het heeft over het nieuwe Jeruzalem waar we welkom zijn:

‘Het zal er geen nacht meer zijn en het licht van een lamp of het licht van de zon hebben ze niet nodig, want God, de Heer, zal hun licht zijn.’ (Openbaringen 22; 5).

Wat een vooruitzicht. Door de duisternis van Goede Vrijdag en het licht van de Paasmorgen, mogen we hier naar uit kijken! Maranatha!

Matthijs Bootsma

Komende week:
09
Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

MT oefent nieuwe liederen
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 13:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

JJW cursus
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.