logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Terugblik afscheid ds. J.M. Weststrate
2022- Bij de maand aprilOp 17 en 18 september was het afscheid van ds. Weststrate als predikant van onze gemeente. Op 17 september was er een receptie en aansluitend een gemeentemaaltijd. Zondag 18 september was een afscheidsdienst en de losmaking. Foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

Lees verderDiensten archief
25 september
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
25 september
Avonddienst

Jeugd-/ themadienst in het kader van de week van verslaving. Met muzikale medewerking van 'Seven'

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
18 september
Ochtenddienst

Afscheidsdienst ds. J.M. Weststrate.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
18 september
Avonddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
11 september
Ochtenddienst

Startzondag. Welkom 12- jarigen en wijkbezoekers.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
11 september
Avonddienst

Sing-in bij de Schaapskooi, Elburgerweg. Met mederwerking van 'The Spirit' uit Doornspijk.
09 september
Avonddienst

Huwelijksdienst Bas Klaassen en Janiek Vonder.
04 september
Ochtenddienst

Afscheidsdienst br. Roger Dragstra.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
04 september
Avonddienst

Viering Maaltijd van de Heer.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
03 september
Avonddienst

Dankdienst voor het leven van br. W. Veldkamp. 

Van 11.00- 11.45 uur is er gelegenheid om de familie te condoleren in de Bovenzaal.
Toon meer diensten
 

2022- Bij de maand april

Altijd weer: zonneschijn

‘Rond het middaguur werd het donker in het hele land doordat de zon verduisterde. De duisternis hield drie uur aan.’ (Psalm 72: 17a) 

André van Duin zong het al: ‘alles ziet er anders uit als de zon schijnt’. En dat klopt. Wat kun je genieten van een mooie, zonnige dag. Alles is licht, je voelt de warmte van de zon op je lichaam. De lentezon roept de mensen naar buiten en laat vogels zingen. De zomerzon laat mensen genieten op stranden en terrassen. De herfstzon kleurt het bos extra mooi. De winterzon geeft de besneeuwde of berijpte velden nog net wat extra’s. Wat kun je soms depressief worden als het een aantal dagen bewolkt is en regent. Maar ook op een dag met regen kun je genieten als toch de zon nog even tevoorschijn komt.

God schiep de zon op de 4e scheppingsdag: ‘God zei: ‘Er moeten lichten aan het hemelgewelf komen om de dag te scheiden van de nacht. Ze moeten de seizoenen aangeven en de dagen en de jaren, en ze moeten dienen als lampen aan het hemelgewelf, om licht te geven op de aarde.’ En zo gebeurde het.’ (Genesis 1; 14-15)

Inderdaad. De zon geeft licht en energie. Maar ook de seizoenen, dagen, jaren. Zonder zonlicht kunnen planten niet groeien en tot voedsel dienen en hebben we geen flauw benul van tijd en richting. Wat zijn we afhankelijk van zonneschijn.

Maar op die vrijdag van het sterven van de Here Jezus kon de zon niet schijnen.  Toen de Here Jezus aan het kruis hing, werd de zon verduisterd. In die 3 uur voerde Hij de strijd voor ons. De strijd tegen de duisternis. Voor onze zonden. Alleen. Zelfs de Vader had hem verlaten. De Heer stierf voor ons aan het kruis. Maar het voorhangsel in de tempel scheurde. De weg naar God was weer vrij voor iedereen. Het was volbracht. Het licht van de Paasmorgen kon aanbreken.

De duisternis waarin de Here Jezus streed duurde 3 uur. We zullen nooit voor kunnen stellen hoe zwaar die strijd was. We kunnen de Heer daar ook nooit genoeg voor danken. Want door het offer van de Here Jezus is het voor ons weer licht geworden.

En dan moet ik ook denken aan Genesis 1. De eerste dag:

‘God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.’ (Genesis 1; 3-4)

God scheidde het licht van de duisternis als eerste in de schepping. Ik vraag mij wel eens af of er toen ook al gestreden is. God zag dat het licht goed was. De duisternis dus niet. Maar het duurde de hele eerste dag om de scheiding tussen licht en duister te maken. Terwijl voor de schepping van mens en dier ‘maar’ 1 dag nodig was. Wat mogen we ook dankbaar zijn dat God zoveel tijd heeft besteed om Zijn licht voor ons goed te maken. Zodat we kunnen leven in Zijn licht.

En eens zullen we dat volop kunnen. Johannes schrijft er over in Openbaringen. Als hij het heeft over het nieuwe Jeruzalem waar we welkom zijn:

‘Het zal er geen nacht meer zijn en het licht van een lamp of het licht van de zon hebben ze niet nodig, want God, de Heer, zal hun licht zijn.’ (Openbaringen 22; 5).

Wat een vooruitzicht. Door de duisternis van Goede Vrijdag en het licht van de Paasmorgen, mogen we hier naar uit kijken! Maranatha!

Matthijs Bootsma

Komende week:
29
kledinginzameling
Bovenzaal
Aanvang: 19:30 uur.

Jeugdactiviteit
op andere locatie
Aanvang: 18:15 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Koffiedrinken na de dienst
Bovenzaal
Aanvang: 11:15 uur.

Muziekteam 1 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 14:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

KR-vergadering
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:15 uur.

INLOOP
Bovenzaal
Aanvang: 10:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.