logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
Zomeravondzang 14 augustus: bidden voor vijanden
2022- Bij de maand juniZondag 14 augustus is er om 19.00 uur nog Zomeravond Zang. Matthijs en Esther Bootsma zullen met ons nadenken over 'Bidden voor vijanden'. Er is muzikale medewerking van Lotte. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten op het kerkplein onder het genot van koffie/ thee/ fris. Zingt u mee?

Lees verderOok in de vakantieperiode Avondgebed
2022- Bij de maand juniOok in de vakantieperiode gaat het Avondgebed gewoon door. Elke dinsdagavond om 19.30 uur is er een korte samenkomst in de Kruiskerk waarin liederen gezongen worden, er een korte overdenking is en vooral ruimte voor gebed. Een mooi en kostbaar moment op een door de weekse dag. U of jij bent van harte welkom om mee te bidden. Ook is de samenkomst live te beluisteren via deze site.

Lees verderDiensten archief
07 augustus
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
07 augustus
Avonddienst

Zomeravondzang. Met muzikale medewerking van Wilma Knip.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren

 
03 augustus
Ochtenddienst

Dankdienst voor het leven van zr. Roelie van Norel.
31 juli
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
31 juli
Avonddienst

Zomeravondzang. Met muzikale medewerking van Christiaan Hoogers

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
25 juli
Ochtenddienst

Dankdienst voor het leven van br. Gradus Veldman.

 
24 juli
Ochtenddienst

Doop- en belijdenisdienst

dienst acheraf bekijken/ beluisteren
24 juli
Avonddienst

Zomeravondzang. Met muzikale medewerking van Zwier van der Weerd

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
17 juli
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
17 juli
Avonddienst

Zomeravondzang. Met muzikale medewerking van Beerd van Oene

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
10 juli
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
10 juli
Avonddienst

Zomeravondzang. Met muzikale medewerking van Casper Spannenberg

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
Toon meer diensten
 

2022- Bij de maand juni

Altijd weer: Wolken

‘In mijn nachtelijke visioenen zag ik dat er met de wolken van de hemel iemand kwam die eruitzag als een mens.’ ( Daniël 7; 13)

Als er iets nooit hetzelfde is, dan zijn het wel wolken. Ga maar een tijdje buiten staan (zitten of liggen gaat nog beter) om naar de wolken te kijken. Ze zien er steeds anders uit, veranderen van vorm en je kunt er zelfs figuren in herkennen. De ene keer zijn de wolken zo dun dat zonlicht er gemakkelijk doorheen schijnt. Maar de andere keer zijn ze donker en weet je zeker dat je een paraplu nodig hebt omdat het niet droog zal blijven.

Een wolk is een verzameling van kleine waterdruppeltjes, ijskristallen of beide. Vochtige lucht stijgt op en als de temperatuur op een bepaalde hoogte laag genoeg is vormt het een wolk. Die drijft op luchtstromen verder over de aarde. Alle soorten wolken die er zijn hebben een naam en er zijn genoeg boeken te vinden waarin ze beschreven zijn. Mooie en bijzondere foto’s zijn er ook in overvloed te vinden.

In de Bijbel spelen wolken ook een rol. Een bijzondere zelfs. In het Oude Testament lezen we dit vooral in Exodus, rond de uittocht uit Egypte:

‘De HEER ging voor hen uit om hun de weg te wijzen, overdag in een wolkkolom, ’s nachts in een lichtende vuurzuil. Zo konden ze dag en nacht verder trekken. Overdag ging de wolkkolom het volk voortdurend voor, en ’s nachts de vuurzuil.’ (Exodus 13;21-22).

De Heer ging voor het volk Israël uit op hun weg door de woestijn. Voor iedereen zichtbaar. De wolk leidde het volk. Maar gaf ook bescherming. Want in de wolk was God zelf. Toen het Egyptische leger het volk Israël achtervolgde ging de wolk achter het volk staan. God keek neer uit de wolkkolom en zaaide paniek bij het Egyptische leger. Bij de Berg van God kwam God in een donkere wolk naar Mozes toe om in de wolk met Mozes te spreken. Dat was niet omdat God zich verborgen wil houden. Maar als bescherming omdat gewone mensen de luister van de Heer nog niet kunnen aanschouwen.  Tijdens de tocht door de woestijn zal de wolkkolom vast ook schaduw gegeven hebben aan de reizigers. Naast een wegwijzer dus ook praktische bescherming.

Op Hemelvaartsdag denken we vaak ook aan een wolk: ‘Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen.’ (Handelingen 1; 9)

De leerlingen zagen hun Heer verdwijnen. Na die mooie Paasmorgen hadden ze Hem nog 40 dagen bij hen gehad. Nu werd de Here Jezus omhoog geheven, van hen weg. Hij werd opgenomen in een wolk. Zullen ze toen ook gedacht hebben aan de belofte die de Here Jezus zelf tegen hen gezegd had: ‘Dan zal men de Mensenzoon zien komen op de wolken, bekleed met grote macht en luister.’ (Marcus 13;26).

Zullen ze met die verwachting teruggegaan zijn naar Jeruzalem? En leven wij met die verwachting? Dat we, misschien wel heel snel, de Here Jezus terug zien komen op de wolken, bekleed met grote macht en luister? Want dat is de verwachting waar we in mogen leven en daar mogen we over getuigen. De Heer komt terug. Op de wolken. Dan zal iedereen Hem zien!

Daar ruist langs de wolken een lief'lijke Naam,
die hemel en aarde verenigt te zaam,
Geen naam is er zoeter en beter voor 't hart,
Hij balsemt de wonden en heelt alle smart.
Kent gij, kent gij, die Naam nog niet?
Die Naam draagt mijn Heiland, mijn lust en mijn lied!

(EL 381)

Matthijs Bootsma

Komende week:
09
Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Bovenzaal
Aanvang: 10:30 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.