logo VEG Kruiskerk Heerde

 

2022- Bij de maand september

Altijd weer: mist

Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. (1 Korintiërs 13; 12)

In september begint de herfst. En bij de herfst hoor ook vaak mist. ’s Avonds of ’s ochtend mistflarden die tussen de bomen of over de heide lijken te zweven. In sommige streken worden dit wel ‘witte wieven’ genoemd. Daar gaan nog wel wat volksverhalen over. Maar je kunt ook dichte mist hebben waarin je maar een klein stukje voor je uit kunt kijken. Een weg waar je dan al zo vaak langs gereden bent wordt dan onherkenbaar. Waar ben je precies? Waar moet ik naar toe? Wanneer komt die bocht? Even verderop is het dan ineens helemaal helder en schijnt het zonnetje. Verraderlijk voor de weggebruiker.

Mist ontstaat doordat vochtige lucht afkoelt. Het vocht in de koude lucht vormt waterdruppeltjes die door de lucht zweven. Als er geen of weinig wind staat belemmeren die druppeltjes het zicht. Zodra de lucht warmer wordt of het gaat waaien verdwijnt de mist. Vaak blijft de mist dan nog wel hangen boven het water, omdat het daar kouder is.

Bij het lezen van de Bijbel ontstaat soms ook wel ‘mist’. Want wat staat er nu precies beschreven? Wat wordt er bedoeld? Het is te veel om te bevatten. Net alsof je op een avond bij mist over de Elburgerweg door het bos rijdt. Het ene moment is alles helder en snap je wat er staat. En dan is er plotseling een mistbank waar het zicht verdwijnt en wat je leest alleen maar vragen geeft. Het zicht op God verdwijnt. Hoe kan dat?

Paulus geeft in de 1e Korintiërsbrief een antwoord.  We zien nu als mensen nog in een wazige spiegel. Zoals in de badkamer bij het douchen de spiegel wazig wordt van de damp. Je kunt dat wel wegvegen, maar even later is de spiegel weer beslagen. Als mens kunnen we niet alles begrijpen. De grootheid van God is voor ons niet te bevatten. Daarvoor is ons vermogen als mens nu eenmaal nog te beperkt. Maar we mogen geloven (=zeker weten!) dat die grootheid er is. God laat ons zo nu en dan een helder beeld zien. Maakt even een hoekje van de wazige spiegel vrij om een blik te kunnen werpen. Laat de mist onderweg even oplossen. God komt dan in zicht en Hij blijkt dan ook verassend dichtbij te zijn.

Ooit zal alles anders zijn. Paulus schrijft erover. Eens staan we oog in oog. Dan zullen we volledig kennen, zoals de Heer ons ook volledig kent. Dan is er geen mist, zijn er geen vragen meer. Maar leven we in Zijn heldere licht.

Eenmaal, oog in oog met de Heer Jezus
Kan genade heerlijker zijn?
En U maakt ons anders en nieuw
Op die dag
Op die dag, in de hemel

Wat een dag, wat een vreugde zal dat zijn
Dan zijn wij bij Jezus
En klinkt het overwinningslied

(Opwekking 818)

Matthijs Bootsma

 

Komende week:
09
Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

MT oefent nieuwe liederen
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 13:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

JJW cursus
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.