logo VEG Kruiskerk Heerde

 

2022- Bij de maand december

Altijd weer: Sneeuw

Neem met majoraan mijn zonden weg en ik word rein, was mij en ik word witter dan sneeuw. (Psalm 51; 9)

Waar komt dat verlangen naar een witte kerst toch vandaan? Elk jaar is het wel in het nieuws: krijgen we een witte kerst? Hoeveel liedjes gaan wel niet over sneeuw en kerst? Dat terwijl het toch echt iets is van maar een deel van het noordelijk halfrond. In veel landen kennen ze geen witte kerst. Ook in Nederland hebben we sinds 1900 maar 8x een witte kerst gehad, dat is dat er op beide kerstdagen sneeuw lag (in De Bilt). De laatste keer was alweer in 2010!

Maar toch begrijp ik dit verlangen wel. Als je op een ochtend buiten komt en het heeft gesneeuwd dan is alles zo mooi wit. Er is geen andere kleur te zien. Alles is bedekt. Op een paar vogelpootjes na geen sporen. Met een zonnetje erbij oogverblindend. Geluiden worden gedempt, je voelt de stilte. Wat past dit bij een verhaal over een klein, onschuldig kind dat geboren werd in Bethlehem.

Maar door de dag heen komt dan vaak toch de grauwheid weer naar voren. Kale takken laten de sneeuw vallen. Autobanden ploegen de sneeuw om naar drab. Weg is de puurheid en de schoonheid die je zo graag vast zou willen houden.

Ook ons leven is zo. Je wilt graag de puurheid en schoonheid vasthouden. Maar hoe vaak gaat het niet mis. Komt de grauwheid van het leven naar voren. Je wilt graag leven naar Zijn wil, maar je struikelt en maakt fouten. Het lijkt of de afstand tussen jou en God steeds groter wordt.

Maar juist met kerst mogen we vieren dat God naar ons toegekomen is. In Zijn Zoon kwam Hij als klein, onschuldig kind dat in Bethlehem geboren werd. Waarom? Omdat God niet anders kon. Wij mensen hadden het perfecte offerlam nodig om voor onze zonden te sterven. Om zo de afstand tussen Hem en ons weg te nemen. Dat offer kwam vele jaren later aan het kruis op Golgotha.

In Psalm 51 roept David naar God. Hij had gezondigd door zijn overspel. Zijn bede is dat God hem wast en dan wordt hij witter dan sneeuw. Je vraagt je af: Witter dan sneeuw, bestaat dat? Kan God ook mij witter dan sneeuw wassen? Met al mijn gebreken?

Dat kan! Maar daar is het rode bloed van de Here Jezus voor nodig. Dit bloed wast ons schoon. We mogen onze zonden en gebreken bij de Heer brengen. Dan worden we weer schoon. Witter dan sneeuw.

En voor nu mogen we leven als een ochtend na sneeuwval. Puur en wit. Maar als toch de grauwheid van zonde komt in ons leven hoeven we niet bang te zijn. We mogen terug naar God om onze zonde te belijden. Hij vergeeft.

Altijd weer.

Was mij witter dan sneeuw, laat mij rein voor U staan.
Zie niet om naar wat ik heb gedaan.
Was mij witter dan sneeuw, maak mij sterk door Uw Geest.

Schep een zuiver hart diep in mij.
Laat mij dicht bij U zijn, U alleen, Heer, geneest.
Van mijn zonde en schuld, spreek mij vrij.

(Witter dan sneeuw- the Psalm Project)

Matthijs Bootsma

Komende week:
09
Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

MT oefent nieuwe liederen
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 13:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

JJW cursus
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.