logo VEG Kruiskerk Heerde

 

2023-Bij de maand januari

Stil is de straat overal

Mensen in huizen verdwenen,

Even een luide sirene

Stil is de straat overal

(Nieuw Liedboek 1003:1)

 

Het bovenstaande lied kreeg een grote bekend in maart 2020. De maand dat Europa op slot ging, of op zijn Engels ‘in lockdown’. Voor veel mensen was dit lied een lied van herkenning. De straten waren stil, iedereen was bang. We hunkerden met elkaar naar een nieuwe morgen. We hunkerden met elkaar naar de tijd dat we elkaar weer zouden kunnen omhelzen, handen kunnen schudden en er geen angst meer zou zijn. We raakten vervreemd van onze gewoontes. Zou er nog een nieuwe morgen komen?

Veelvoudig heb ik het lied in Brussel laten zingen. We mochten met 50 personen in de kerk zijn. Daarbij moesten kerkgangers tijdens de dienst hun mondkapje ophouden, ook als ze op ruime afstand zaten van andere mensen. Het lied klonk zalig uit de monden achter de mondkapjes. Maar de echte reden dat ik het vaak heb laten zingen was eigenlijk omdat het zo’n mooi gebed is. Het refrein bidt dat onze zorgen voorbij mogen gaan.

Komt er, God, een nieuwe morgen

Als een teken van uw trouw,

Worden wij bevrijd van zorgen?

God, kom gauw.

(Nieuw Liedboek 1003:refrein)

Het doet mij denken aan het volk Israël dat in de ballingschap is. Ze raakten vervreemd van hun eigen gewoontes in dat verre onbekende land. Hun gebed was hetzelfde als ons gebed toen. ‘Geef ons weer het dagelijks leven met die vertrouwde dingen’. Het vreemde waarin we zitten beangstigt en verward ons.

Als ik de berichten in het nieuws hoor zijn er steeds minder besmettingen. De coronapandemie is aan zijn einde gekomen. Ook al zijn er af en toe kleine oplevingen. Terugkijkend kunnen we misschien wel concluderen dat we ontslagen zijn van deze heftige pandemie. Al heeft het bij veel mensen diepe wonden gemaakt. Het gemis van een geliefde. Jongeren die eenzaam zijn geworden omdat ze hun vrienden en vriendinnen niet mochten zien. Nog steeds de gevolgen ervaren van een besmetting.

Dit Maandblad is de eerste uitgave van het nieuwe jaar 2023. Ik hoop en bid dat we in dit jaar geen maatregelen hoeven te nemen vanwege een pandemie. Daarnaast hoop ik, dat we door onze tranen, verlies en gemis, uit kunnen zien naar het nieuwe jaar. Waarin er weer nieuwe kansen zijn en we vertrouwd mogen raken met het ‘oude vertrouwde’ van voor de pandemie.

Ds. Gijs Bleijenberg

Komende week:
09
Kringavond: geloof en actualiteit
Huiskamer
Aanvang: 20:00 uur.

MT oefent nieuwe liederen
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 13:00 uur.

Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Huiskamer
Aanvang: 10:30 uur.

JJW cursus
Onderkomen
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.