logo VEG Kruiskerk Heerde

Bloemschikkingen 40-dagentijd 2021

In de 40-dagentijd staan er op zondag in de kerk altijd mooie bloemschikkingen die aansluiten bij het thema van de betreffende zondag. In dit album zijn foto's van de schikkingen te vinden met een toelichting.

Zondag 21 februari: ‘Ik was ziek en jullie bezochten mij’
Opzoeken wie ziek is. Elkaar niet vergeten in moeilijke tijden. Er zijn voor elkaar. In de glazen zijn ‘vergeet-mij-nietjes’ geplant. Tussen de glazen staan boomstammetjes. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een slinger van gedroogde lavendelbloemetjes, geurig symbool voor goede zorg.

Zondag 28 februari: 'Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken'

Een ander te drinken geven, letterlijk ‘water’ of van ‘het levende water’. De glazen zijn gevuld met water waarin de bloemen van de hyacint drijven. De blauwe kleur van de hyacint verwijst naar het spirituele, de verbinding tussen hemel en aarde. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een geregen ketting van hyacinten nagels.

Zondag 7 maart: ‘Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op.’

Onderdak geven is ook het zorgen voor veiligheid en een thuis. Dit voorjaar vond een van ons drie vogelnestjes tijdens het snoeien van de tuin, drie warme en veilige thuisplaatsen. Deze liggen bij de opening van het hart. In de vaasjes zien we een groot blad. Een blad dat als een dak kan dienen en beschermend is tegen regen en wind. Aan het grote glas hangt een klein flesje met een paar bloemen van een viooltje. Dit nederige kleine bloemetje mag schuilen in de geborgenheid. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een pad van grind, harde en koude stenen die de vreemdeling op zijn weg tegenkomt.

Woensdag 10 maart – Biddag

Het achtste werk van barmhartigheid staat deze week centraal. Acht staat ook symbool voor een nieuw begin. De vorm van de acht zien we nog altijd terug in de vorm van een doopvont of een kerk. Bijzonder dat juist het zorgdragen voor de aarde het achtste werk van barmhartigheid is. De aarde die ons welzijn en welvaart biedt. De zeven glazen zijn gevuld met gedroogde bonen. Bonen die gezaaid kunnen worden. Tussen de is een witte tulp geplaatst. De tulp die door zijn vorm geassocieerd wordt met biddende handen.

De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een pad van zwarte aarde, vruchtbaar wachtend op de goede vruchten.

Zondag 14 maart: 'Ik was naakt en jullie kleedden mij’
Kleding verzamelen en kleding delen is iets wat heel veel gedaan wordt. Wat je met kleding biedt, is waardigheid en warmte. Voor deze schikking zijn de glazen bekleedt met touw. Een dik touw accentueert de open hartvorm. In de glazen zien we bloeiende bloesems. De brem en de bloesems vallen naar we elkaar toe zodat er een soort van’ luchtig geweven kleed’

Zondag 21 maart: ‘Ik had honger en jullie gaven mij te eten’
Brood om te leven. Brood om te delen. In deze schikking mogen de korenaren dan ook niet ontbreken. De bonen die in de Biddag-schikking een paar weken geleden zijn gebruikt, zijn in het water gelegd en ontsproten. Deze voedzame zaden vormen de verbinding in het open hart.

Zondag 28 maart: ‘Toen de zon was ondergegaan dolf ik een graf en begroef ik het lijk.’
Respect hebben voor de overledenen, de doden begraven, het leven gedenken. Woorden die bij elkaar horen. In de vazen zien we paarse tulpen, paars is de kleur van reflectie en gedenken. De tulp, om het gebed te symboliseren. De verbinding tussen de vaasjes wordt gelegd door rozemarijn. Het bitterzoete kruid, de herinnering aan leven.

Donderdag 1 april: Witte Donderdag

Het delen van brood en wijn verbindt ons aan het verhaal op de Witte Donderdag. De glazen vazen zijn omgeruild voor wijnglazen, gevuld met wijn. De korenaren accentueren nu de lijn van het open hart.

Vrijdag 2 april: Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag staat de kruisiging centraal. Een -dood- stille tijd. Het verraad, de verloochening en de kruisiging. Tussen de stenen liggen zilverlingen als verwijzing naar het verraad. Een kruis van stekelige takken in het hart. Het hart is gesloten. We richten ons niet meer naar buiten, we zijn naar binnen gericht.

Zaterdag 3 april: Stille Zaterdag

De stekels in de schikking zijn vervangen door klimopranken. Klimop staat vooronsterfelijkheid, trouw van God. Tevens staan de drie punten in het blad voor de Drie Eenheid; Vader, Zoon en Heilige Geest.

Paaszondag 4 april: ‘Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben’
Wie God liefheeft, heeft ook de ander lief. Het hart is vol met bloemen. De stammen en stenen zijn vervangen door meer vazen. Allerlei witte en gele voorjaarsbloemen zijn gebruikt. De vorm van het hart wordt geaccentueerd door buxustakjes. Zo verbinden we de tijd voor Pasen met Pasen.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Terug naar beschikbare fotoalbums

Komende week:
28
Time-Out
Achterkamer
Aanvang: 19:30 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

INLOOP
Bovenzaal
Aanvang: 10:30 uur.

Crosspoint
Achterkamer
Aanvang: 09:45 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Muziekteam I oefent
Kerkzaal
Aanvang: 11:30 uur.

Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 12:45 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 19:00 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.