logo VEG Kruiskerk Heerde

Actueel
DOE-MEE kerkdienst 26 juni
Op zondag 26 juni om 16.00 uur is er de laatste DOE-MEE dienst van dit seizoen. Een dienst waar je niet stil hoeft te zitten en je juist mee kunt doen. Een dienst voor jong en al wat ouder. Door mee te doen ontdek je op een leuke en spontane manier de boodschap van de Bijbel. Het thema is 'Feest van hoop'. Een mix van een verjaardag en Pinsteren. Want hoe mooi is het dat God je het leven geeft en elke dag bij je is om je te helpen? Iedereen is van harte welkom. De inloop is vanaf 15.45 uur.

Lees verderDiensten archief
23 juni
Avonddienst

Dankdienst voor het leven van zr. Hannie Noortman.

Tussen 10.45 en 11.15 uur is er gelegenheid om de familie te condoleren in de Bovenzaal

dienst online meebeleven
22 juni
Avonddienst

Huwelijksinzegening Jesse Broekhuis en MIranda Rorije

dienst online meevieren
19 juni
Ochtenddienst

dienst online meevieren
19 juni
Avonddienst

dienst online meevieren
12 juni
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
12 juni
Avonddienst

Zingen op Zondag. Met muzikale medewerking van S.I.G.N. uit Epe

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
05 juni
Ochtenddienst

Pinksterfeestdienst.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
05 juni
Avonddienst

Interkerkelijke pinksterviering in de Johanneskerk. Deze is ook live te volgen via

Hervormde Gemeente Heerde - YouTube

Geen dienst in de Kruiskerk!
03 juni
Avonddienst

Samenkomst Pinkstergebedsweek.

samenkomst achteraf bekijken/ beluisteren
02 juni
Avonddienst

Samenkomst Pinkstergebedsweek.

samenkomst achteraf bekijken/ beluisteren
01 juni
Avonddienst

Samenkomst Pinkstergebedsweek.

samenkomst achteraf bekijken/ beluisteren
31 mei
Avonddienst

Samenkomst Pinkstergebedsweek. Muzikale medewerkign van Esther Horst en Nienke Scheinhardt

samenkomst achteraf bekijken/ beluisteren
30 mei
Avonddienst

Samenkomst Pinkstergebedsweek. Muzikale medewerking van Esther Horst en Nienke Scheinhardt

samenkomst achteraf bekijken/ beluisteren
29 mei
Ochtenddienst

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
29 mei
Avonddienst

Jeugddienst. Met muzikale medewerking van Melanie en David Wilschut.

dienst achteraf bekijken/ beluisteren
26 mei
Ochtenddienst

Openluchtdienst bij Molen de Vlijt in Wapenveld samen met de Petruskerk Wapenveld.
Toon meer diensten

Fotoalbum

Hier vindt u afbeeldingen van recente bijeenkomsten

Wijkavonden 2022 - (34 foto´s)

In april 2022 zijn er een aantal wijkavonden gehouden. Door het spelen van een levend ganzenbord konden de deelnemers samen creatief bezig zijn en in gesprek raken over het geloof. Het waren mooie en zinvolle avonden.

 
Jeugdavond 31 oktober - (11 foto´s)

Op zondag 31 oktober zou er een bijzondere jeugdavond zijn bij het Heerderstrand met als thema 'Volg je mij?'. I.v.m. de weersomstandigheden moest deze avond verplaatst worden naar het onderkomen. Het was een mooie en zinvolle bijeenkomst. 

 
Afsluiting vrouwenkring - (43 foto´s)

Na 50 jaar is besloten om de vrouwenrking van de Vrije Evangelische Gemeente Heerde op te heffen. Op donderdag 20 oktober is als laatste activiteit een gezellige middag gehouden. In dit album een foto- impressie van deze middag.

 
Afsluiting seizoen jeugdwerk - (10 foto´s)

Op zondag 4 juli was er een afsluiting van het jeugdwerk van het seizoen. Een vreemd seizoen waar bijna niks door kon gaan. Maar op deze avond genoot een grote groep jongeren van een gezellige barbeque en meer. Met dank aan onze enthousiaste groep jongerenwerkers!

 
Doopdienst 16 mei 2021 - (38 foto´s)

Op zondag 16 mei mochten Sophie Bronsink en Liv Nieuwenhuis het teken van de Heilige Doop ontvangen. In dit album foto's van deze dienst.

 
Doop- en belijdenisdienst 9 mei 2021 - (21 foto´s)

Zondagochtend was er een speciale dienst. Niet alleen ontving Mark Hendriks het teken van de Heilige doop, maar zijn vader Martijn en oma Willy deden belijdenis van hun geloof. In dit album een aantal foto's van deze dienst.

 
Bloemschikkingen 40-dagentijd 2021 - (11 foto´s)

In de 40-dagentijd staan er op zondag in de kerk altijd mooie bloemschikkingen die aansluiten bij het thema van de betreffende zondag. In dit album zijn foto's van de schikkingen te vinden met een toelichting.

Zondag 21 februari: ‘Ik was ziek en jullie bezochten mij’
Opzoeken wie ziek is. Elkaar niet vergeten in moeilijke tijden. Er zijn voor elkaar. In de glazen zijn ‘vergeet-mij-nietjes’ geplant. Tussen de glazen staan boomstammetjes. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een slinger van gedroogde lavendelbloemetjes, geurig symbool voor goede zorg.

Zondag 28 februari: 'Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken'

Een ander te drinken geven, letterlijk ‘water’ of van ‘het levende water’. De glazen zijn gevuld met water waarin de bloemen van de hyacint drijven. De blauwe kleur van de hyacint verwijst naar het spirituele, de verbinding tussen hemel en aarde. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een geregen ketting van hyacinten nagels.

Zondag 7 maart: ‘Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op.’

Onderdak geven is ook het zorgen voor veiligheid en een thuis. Dit voorjaar vond een van ons drie vogelnestjes tijdens het snoeien van de tuin, drie warme en veilige thuisplaatsen. Deze liggen bij de opening van het hart. In de vaasjes zien we een groot blad. Een blad dat als een dak kan dienen en beschermend is tegen regen en wind. Aan het grote glas hangt een klein flesje met een paar bloemen van een viooltje. Dit nederige kleine bloemetje mag schuilen in de geborgenheid. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een pad van grind, harde en koude stenen die de vreemdeling op zijn weg tegenkomt.

Woensdag 10 maart – Biddag

Het achtste werk van barmhartigheid staat deze week centraal. Acht staat ook symbool voor een nieuw begin. De vorm van de acht zien we nog altijd terug in de vorm van een doopvont of een kerk. Bijzonder dat juist het zorgdragen voor de aarde het achtste werk van barmhartigheid is. De aarde die ons welzijn en welvaart biedt. De zeven glazen zijn gevuld met gedroogde bonen. Bonen die gezaaid kunnen worden. Tussen de is een witte tulp geplaatst. De tulp die door zijn vorm geassocieerd wordt met biddende handen.

De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een pad van zwarte aarde, vruchtbaar wachtend op de goede vruchten.

Zondag 14 maart: 'Ik was naakt en jullie kleedden mij’
Kleding verzamelen en kleding delen is iets wat heel veel gedaan wordt. Wat je met kleding biedt, is waardigheid en warmte. Voor deze schikking zijn de glazen bekleedt met touw. Een dik touw accentueert de open hartvorm. In de glazen zien we bloeiende bloesems. De brem en de bloesems vallen naar we elkaar toe zodat er een soort van’ luchtig geweven kleed’

Zondag 21 maart: ‘Ik had honger en jullie gaven mij te eten’
Brood om te leven. Brood om te delen. In deze schikking mogen de korenaren dan ook niet ontbreken. De bonen die in de Biddag-schikking een paar weken geleden zijn gebruikt, zijn in het water gelegd en ontsproten. Deze voedzame zaden vormen de verbinding in het open hart.

Zondag 28 maart: ‘Toen de zon was ondergegaan dolf ik een graf en begroef ik het lijk.’
Respect hebben voor de overledenen, de doden begraven, het leven gedenken. Woorden die bij elkaar horen. In de vazen zien we paarse tulpen, paars is de kleur van reflectie en gedenken. De tulp, om het gebed te symboliseren. De verbinding tussen de vaasjes wordt gelegd door rozemarijn. Het bitterzoete kruid, de herinnering aan leven.

Donderdag 1 april: Witte Donderdag

Het delen van brood en wijn verbindt ons aan het verhaal op de Witte Donderdag. De glazen vazen zijn omgeruild voor wijnglazen, gevuld met wijn. De korenaren accentueren nu de lijn van het open hart.

Vrijdag 2 april: Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag staat de kruisiging centraal. Een -dood- stille tijd. Het verraad, de verloochening en de kruisiging. Tussen de stenen liggen zilverlingen als verwijzing naar het verraad. Een kruis van stekelige takken in het hart. Het hart is gesloten. We richten ons niet meer naar buiten, we zijn naar binnen gericht.

Zaterdag 3 april: Stille Zaterdag

De stekels in de schikking zijn vervangen door klimopranken. Klimop staat vooronsterfelijkheid, trouw van God. Tevens staan de drie punten in het blad voor de Drie Eenheid; Vader, Zoon en Heilige Geest.

Paaszondag 4 april: ‘Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben’
Wie God liefheeft, heeft ook de ander lief. Het hart is vol met bloemen. De stammen en stenen zijn vervangen door meer vazen. Allerlei witte en gele voorjaarsbloemen zijn gebruikt. De vorm van het hart wordt geaccentueerd door buxustakjes. Zo verbinden we de tijd voor Pasen met Pasen.

 

 

 
40 jarig ambtsjubileum ds. Weststrate - (45 foto´s)

Op 1 februari 1981 begon ds. Weststrate als predikant in de Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Dat betekend dat op 31 januari 2021 de 40 jaar 'vol' zijn. In de ochtenddienst werd stil gestaan bij dit jubileum. De foto's geven een kleine impressie van deze dienst.

 
Kerst 2020 - (11 foto´s)

Het was een vreemde kerst 2020. De kerk bleef leeg. Gelukkig konden de ouderen nog wel hun kerstviering houden. In dit album enkele foto's van de kerstperiode.

 
Herdenking overledenen 22 november - (6 foto´s)

Op zondag 22 november 2020 werden in de ochtend- en avonddienst de mensen herdacht die ons in het afgelopen kerkelijk jaar zijn ontvallen. Overdag was de kerk ook open voor anderen om een kaarsje aan te steken.

 
Doopdienst 29 november - (29 foto´s)

Zondag 29 november was er een doopdienst. 2 dopelingen ontvingen het teken van de Heilige Doop.

 
Doop- en bevestigingsdienst 25 oktober - (40 foto´s)

Zondag 25 oktober werden in de ochtenddienst Lena Andrea en Axel Dil gedoopt. Ook werd Leo Montfrooij bevestigd als diaken. Hier een aantal foto's van deze dienst.

 
Nieuwjaarsbijeenkomst FEBE - (10 foto´s)

Zaterdag 18 januari hield FEBE een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in de Postkamer in Heerde.

 
Kerstfeest ouderen 17 december - (43 foto´s)

Elk jaar zijn de ouderen in onze gemeente de eerste die het kerstfeest vieren. Dit jaar organiseerde de vrouwenkring dit feest op 17 december.

 
Kerstmarkt 2019 - (63 foto´s)

Vrijdag 13 december was de jaarlijkse kerstmarkt in Heerde. In het centrum stond de kerststal, waar om half zeven het licht werd ontstoken. En bij het oude raadshuis was het plein ingericht als 'Klein Bethlehem'. Deze foto's geven een kleine impressie.

 
Herdenking overledenen op 24 november - (4 foto´s)
Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar werden degenen uit onze gemeente herdacht die ons ontvallen en vooruit gereisd zijn. Hun namen werden genoemd en de steen met hun naam werd aan de familie meegegeven. Ook was er gelegenheid om zelf iemand te herdenken door het aansteken van een kaarsje.
 
Ted Hoogers 50 jaar organist - (13 foto´s)

Op zondag 20 oktober is in de ochtenddienst stil gestaan bij het 50 jarig organistenjubileum van Ted Hoogers. Namens de gemeente kreeg hij een mooie tas voor alle liedboeken en er waren bloemen voor Betty.

 
Startzondag 8 september - (59 foto´s)

Zondag 8 september was weer de aftrap van het nieuwe kerkelijke seizoen. 's Ochtends werden in de dienst de jongeren welkom geheten die 12 jaar waren geworden. Daarna was er bij de Schaapskooi, koffie, lekkers, een lunch en acitviteiten voor jong en oud. De dag werd afgesloten met een dienst in de open lucht bij de Schaapskooi.

 
Feest van ontmoeting op 7 september - (38 foto´s)

Een nieuwe invulling op de zaterdag van het startweekend: 'Feest van ontmoeting'. Er waren verschillende activiteiten zoals een Brummelkampfietstocht, de 1e VEG ATB tocht en een workshop schilderen. Later op de middag was iedereen welkom voor een hapje, drankje, spel voor de kinderen en vooral ontmoeting. Een geslaagde activiteit waar deze foto's een indruk van geven.

 
Dopen 25 augustus 2019 - (42 foto´s)

Op zondag 25 augustus 2019 ontvingen in een feestelijke dienst David Hendrikse en Lieke van de Streek het teken van de Heilige Doop.

 
Hemelvaartsdag 2019 - (28 foto´s)

Op Hemelvaartsdag kon men al vroeg uit de veren voor de Emmauswandeling nabij molen de Vlijt in Wapenveld. Na de wandeling was er om 10.00 uur een dienst op de geboorteplek van onze gemeente. Dit jaar voor het eerst met aansluiting van de Petruskerk uit Wapenveld.

 
Uitje vrouwenkring 15 mei 2019 - (27 foto´s)

De Vrouwenkring heeft woensdag 15 mei haar jaarlijkse uitje gehad. Ze zijn naar Vrieze's  Erfgoed in Wapenveld geweest en hadden daar een workshop koek bakken en uitleg over het malen en de werking van de molen. Daarna zijn er heerlijke pannekoeken gegeten bij het Mussennest. Het was een gezellige afsluiting van het seizoen 2018/2019.

 

 
Kamp 2019 - (161 foto´s)

Van 5 t/m 7 april zijn de kinderen van 8 t/ 12 jaar weer op kamp geweest naar Rijssen. Een foto- impressie van dit weekend staat hier.

 
Doopdienst 24 maart - (21 foto´s)

Op zondag 24 maart ontving in een feestelijke dienst Deks Buist het teken van de Heilige Doop.

 
Geworteld in ons hart - (18 foto´s)

Op 12 mei 2010 kwam de familie Donkervoort uit Heerde bij het tragische vliegtuigongeluk in Libië om het leven. Zij waren trouwe, meelevende leden van onze gemeente. Als gemeente ontving wij een deel van de nalatenschap van de familie Donkervoort. Bij het accepteren daarvan deden wij de belofte dat er een tastbare herinnering zou komen aan de familie.  Toen de treures voor de kruiskerk wegens ouderdom gekapt moest worden (deze was meer dan100 jaar oud) is besloten deze te vervangen door een Ginkgo Biloba, ter nagedachtenis aan de familie. Bij de boom is een kei gelegd met daarop de tekst uit Ezechiël 47:12. Op 12 mei 2018 is na een korte samenkomst deze kei onthuld.

 
Psalm 151 - (5 foto´s)

Bij Crosspoint hebben de jongeren zelf psalmen geschreven. Onder de naam "Psalm 151" verschijnen deze elke maand in het maandblad. En nu ook op de website.

 
Vernieuwing inrichting kerkzaal - (23 foto´s)

In de zomer van 2016 is druk gewerkt aan de vernieuwing van de kerkzaal. Zo zijn alle bestaande banken verwijderd om opnieuw gelakt te worden. Ook worden ze voorzien van zitkussens. Naast de banken komen er ook nieuwe, bijpassende stoelen.

Verder is de houten vloer van de kerkzaal vervangen. De oude vloer is door vrijwilligers verwijderd en vervangen door een nieuwe eiken vloer.

De foto's geven een impressie van de werkzaamheden. Inmiddels is ook begonnen met het plaatsen an de vernieuwde banken en de nieuwe stoelen.

 
Joop Bosch 40 jaar organist - (24 foto´s)

Op zondag 31 januari jl stond de Vrije Evangelische Gemeente even stil bij een bijzonder jubileum. “Deze maand is het veertig jaar geleden dat Joop Bosch achter het orgel plaats nam om een dienst te begeleiden”, liet ds. Weststrate de gemeente weten.

 
Verbouwing 2015 - (94 foto´s)

Onze kerk is te klein geworden. Het is een probleem om iedereen wekelijks van een zitplaats te kunnen voorzien. Daarom gaan we met 40 zitplaatsen uitbreiden.

Om dit te realiseren moet binnen in het gebouw een ingrijpende verbouwing plaatsvinden. Voor de financiering startten we een speciale actie ‘geef ons de ruimte’. Hiervoor is door onze leden en 'vrienden van de gemeente' een totaalbedrag van ruim € 50.000,- in korte tijd bijeen gebracht. Het is de bedoeling dat de verbouwing nog voor de zomervakantie van 2015 wordt gerealiseerd.

Verbouwing is vierde aanpassing
Sinds de bouw van de Kruiskerk in 1938 is dit de vierde verbouwing:

  • in 1964 werd een verenigingsgebouw achter de kerk gerealiseerd
  • In 1985 werden kerkzaal en bijgebouwen vergroot.
  • In 2005 werden de bijgebouwen met een grote zaal, hal en keuken en een grote kelder uitgebreid en werd de bestaande bebouwing gemoderniseerd.
  • In 2015 volgt nu deze capaciteitsvergroting, waarbij de halruimte onder het balkon bij de kerkzaal wordt aangetrokken. Aan de voorzijde van het kerkgebouw wordt een nieuw halletje gebouwd.

De Vrije Evangelische Gemeente in Heerde is de oudste Vrije Evangelische Gemeente van ons land (1835). Er zijn momenteel 950 leden en vrienden aan deze gemeente verbonden. De gemeente groeit jaarlijks op bescheiden wijze.

 
Komende week:
25
Muziekteam 2 oefent
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 10:00 uur.

Kerkdienst
Kruiskerk - B. van Dijklaan
Aanvang: 16:00 uur.

Ichthus
Bovenzaal
Aanvang: 20:00 uur.

DB vergadering
Kerkkamer
Aanvang: 20:00 uur.

Avondgebed
Kerkzaal
Aanvang: 19:30 uur.

wijkbezoekersavond
Bovenzaal
Aanvang: 20:15 uur.

INLOOP
Bovenzaal
Aanvang: 10:30 uur.

Gemeentebrief:
Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang automatisch elke week onze gemeentebrief.