logo VEG Kruiskerk Heerde
Meeluisteren via:  Winamp windows Media Player Real Player QuickTime Ander apparaat

Be an angel

Toon meer colums

Diensten archief
Toon meer diensten
 

Kerstklokgelui

Half 9 zondagsochtends. Het is nog stil op straat, de meeste mensen lijken zich liever nog een keertje om te draaien onder hun dekbed. Ineens wordt de stilte aan flarden geslagen! Een zware klok begint te beieren. Daar gaan ze weer, waar komen die mensen toch allemaal vandaan?! Vaders, moeders, kinderen, ouderen. Zijn ze afgekomen op dat klokgelui? Welnee, deze mensen komen toch wel, elke zondag weer, soms zelfs twee keer. Voor wie wordt die klok dan geluid? Om de mensen wakker te schudden die niet komen? Nou, dat is dan gelukt! Na dat gebeier doe je geen oog meer dicht. Waarom doen kerken dat, dat luide geluid zo vroeg op de vroege, vrije zondagmorgen?

Kerstklokgelui

Het wat en waarom van de klok

Een klok is een metalen, meestal bronzen bel, doorgaans hangt hij in een toren. De klok diende (en dient soms nog) om de bevolking ergens op te attenderen of tegen te waarschuwen, bijvoorbeeld onraad. Vanouds werden kerkklokken ook gebruikt om mensen op te roepen voor gebed of de kerkdienst . Ook wordt de klok gebruikt om de tijd aan te geven. klokken gebruikt men eveneens als carillon, dat is dan een muziekinstrument waarmee mooie klanken verspreid worden.

Centrale plek voor de kerk

Dat klokgelui herinnert ommige mensen aan de tijd waarin de kerk nog een centrale plek innam in steden en dorpen. De kerk stempelde het leven. Maar die tijd lijkt voorbij.

Oordoppen of omarmen?

Enkele inwoners van Utrecht klagen al jaren over de klokken van de Domtoren, die 24 uur per dag een wijsje spelen als er weer een kwartier voorbij is. Met als gevolg dat ze zich in de nachtelijke uren maar liefst 32 keer geërgerd omdraaien in bed, met oordoppen moeten slapen of geen raam open kunnen doen. Al sinds de zeventiende eeuw luidt de Dom dag en nacht. Wie in de binnenstad gaat wonen, hoeft daardoor dus niet verrast te worden.

U kent vast ook wel een voorbeeld van stedelingen die in het bos zijn gaan wonen en klagen dat de vogels zo hard zingen. Of iemand die naar het platteland verhuisde, maar nu wel moeite heeft met die mestlucht.

Moet de kerk een toontje lager zingen? Maar heeft de kerk dan geen boodschap aan de mensen? Ja, maar niet alleen de boodschap van klokgelui. De kerk weet vast wel meer wegen om het Goede Nieuws aan mensen bekend te maken en op die manier de klok te luiden!

Komende week:

U vindt onze gemeente ook
op Facebook en Twitter

Vrije Evangelische Gemeente

Kruiskerk
B. van Dijklaan 3
8181 GA Heerde
tel. 0578- 693414

copyright 2014

Eye-T Webdesign