logo VEG Kruiskerk Heerde
Meeluisteren via:  Winamp windows Media Player Real Player QuickTime Ander apparaat

Be an angel

Toon meer colums

Diensten archief
Toon meer diensten
 

Klokluiders in Heerde

Elke zondag worden nog diverse klokken in de gemeente Heerde geluid. Het is een zwaar en doordringend geluid, of er klinkt ‘een schelle belle’! Hoe gaat dat eigenlijk in de praktijk, klokluiden anno 2017?

Klokluiden in de toren naast de Johanneskerk in Heerde

Op dit moment hangen er in de toren naast de Johanneskerk twee klokken. De kleine klok, die voor het halfuur- en het (15 minuten) kwartierslag zorgt, heeft het opschrift "Eijsbouts, Asten, 1933". Deze klok is afkomstig uit een Brabants klooster en is in de oorlog door de Duitsers naar Heerde gebracht.
De grote klok zorgt voor het uur- en het (45 minuten) kwartierslag. Deze klok werd gegoten door de firma Van Bergen uit Heiligerlee en heeft als opschrift "Nadat de torenklok in de bezetting '40-'45 door de Duitsers aan de kerk was ontnomen, wordt deze klok door samenwerking van burgerij en kerkvoogdij gegoten in het jaar onzes Heeren 1948" De klokkenstoel bevindt zich op de tweede verdieping van de toren. Op die plek zijn ook de galmgaten zichtbaar. Het luiden van deze klokken geschiedt door middel van een in het uurwerk aanwezige schijf met daarin uitsparingen op de tijden dat de klokken moeten luiden. In 1970 werd in een der galmgaten van de toren een carillon aangebracht. Dit carillon, bestaande uit 18 Eijsboutsklokken, werd geschonken door de Arks-beschuitfabriek uit Heerde.

(bron: Hervormde gemeente Heerde)

De koster van de Johanneskerk – Hennie Schuurman – luidt bij bijzondere gelegenheden zelf de klokken. Voor de ‘gewone’ luidmomenten krijgen de klokken automatisch een signaal.

 

Komende week:

U vindt onze gemeente ook
op Facebook en Twitter

Vrije Evangelische Gemeente

Kruiskerk
B. van Dijklaan 3
8181 GA Heerde
tel. 0578- 693414

copyright 2014

Eye-T Webdesign