logo VEG Kruiskerk Heerde
Meeluisteren via:  Winamp windows Media Player Real Player QuickTime Ander apparaat

Be an angel

Toon meer colums

Diensten archief
Toon meer diensten
 

Klokkenluiders in het kerstverhaal

Een klokkenluider vraagt ergens aandacht voor. Omdat het belangrijk nieuws is, moet iedereen het horen. Het geboortebericht van Jezus is ‘breaking news’ … de kerstklokken luiden in Bethlehem.

Engelen die de klok luiden

In het evangelie volgens Lukas staat geschreven: 'Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde. Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken. De engel zei tegen hen: "Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David voor jullie een redder geboren. Hij is de Messias, de Messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een kribbe ligt." En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: "Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft."

Herder die de kerstklok luiden

In het evangelie volgens Lukas staat geschreven: ‘Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: “Laten we naar Bethlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons bekend heeft gemaakt”. Ze gingen meteen op weg, en troffen Maria aan en Jozef en het kind dat in de voerbak lag. Toen ze het kind zagen, vertelden ze wat hun over dat kind was gezegd. Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden……

Maarten Luther luidde 500 jaar geleden de klok

Dat gebeurde op 31 oktober 1517. Een jonge Duitse monnik – Maarten Luther -  wilde graag in gesprek komen over zaken die hij als ‘misstanden’ zag in zijn kerk. Hij spijkerde een pamflet met 95 punten van zorg of kritiek aan de deur van de kapel van Wittenberg, in de hoop dat mensen bij hun kerkgang op 1 november dit zouden lezen. Het gesprek kwam er niet. Luther werd als ongewenste klokkenluider ‘in de ban’ gedaan. Dat hield in, dat hij vogelvrij was en iedereen ongestraft alles met hem kon doen.

Maar…. Luther had aan het touw getrokken en binnen de kortst mogelijke tijd begonnen in heel Duitsland en heel Europa de klokken te luiden

WAT WAS HET RESULTAAT?

Niet wat Maarten had gewild. Een gesprek over zaken die scheef waren gegroeid en moesten veranderen, ging de kerkleiding uit de weg, met als gevolg: Er kwam een nieuwe kerk naast de kerk van Rome: een hervormde/gereformeerde/reformatorische kerk.

Maar wel met de opdracht van iedere kerk:

HANG ‘GOED NIEUWS VAN GOD’ AAN DE GROTE KLOK

 

Komende week:

U vindt onze gemeente ook
op Facebook en Twitter

Vrije Evangelische Gemeente

Kruiskerk
B. van Dijklaan 3
8181 GA Heerde
tel. 0578- 693414

copyright 2014

Eye-T Webdesign