logo VEG Kruiskerk Heerde
Meeluisteren via:  Winamp windows Media Player Real Player QuickTime Ander apparaat

Be an angel

Toon meer colums

Diensten archief
Toon meer diensten
 

Elk klokje klint zoals het gestemd is

De gemeente Heerde kent diverse muziekverenigingen en verschillende zangkoren. Ze zijn verschillend van toon en muziek en laten in de kerstperiode hun eigen geluid horen.

We maken kennis met Wilhelmina, Soli Deo Gloria, De Lofzang en Music4all.

Met 32 jaar muziek maken bij Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina heeft Gerben van Norel recht van spreken. Met passie vertelt hij over het doel van de vereniging: individuele klanken laten samensmelten tot een mooi klinkend muziekwerk.

Wekelijks oefenen 80 enthousiaste en getalenteerde muzikanten in De Heerd, om iets neer te zetten wat kwaliteit heeft. Dat gebeurt daarna op diverse plekken in het dorp en in het land. Mensen moeten kunnen genieten, want korpsmuziek is anno 2017 niet oubollig is, maar eigentijds. De muziekkeuze van Wilhelmina laat dat zien. Helaas schrikken uniformen van muzikanten soms af. Samen met een ander muziekkorps in de gemeente Heerde, probeert Wilhelmina jonge mensen te interesseren voor muziek, en werken ze daarbij nauw samen met de basisscholen. Een mooi project: het verdwenen geluid. Wilhelmina verleent in de kerstperiode haar medewerking aan de Kerstzangdienst, de Kerstmarkt en de samenkomst op de hei.

De christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria, richt zich met 85 leden in muziekkeuze en optreden onder andere ook op inzet in kerkelijke kring, het neemt niet weg dat SDG samen met Wilhelmina ook meedoet aan openbare muziekactiviteiten in Heerde, zoals Koningsdag, wandelvierdaagse en truckersdag. Inspanning geeft het maken van muziek ook ontspanning, al blijft het altijd spannend om een goed resultaat neer te zetten. Aliet van der Maten is meer dan 20 jaar bij Soli betrokken, en…… van harte! De kerstperiode laat een piek zien in de hoeveelheid optredens: advents- en kerstdiensten van kerken, de Kerstmarkt, de kerstzangavond van koren en korpsen en uiteraard op de hei op 24 december. Individueel worden muzikanten ook wel gevraagd om medewerking te verlenen, maar het liefst musiceren ze toch samen. SDG doet haar best om nieuwe leden te werven. Ze hebben daarvoor een speciale avond, waarvoor mensen uitgenodigd worden en zich uitgedaagd mogen weten mee te gaan doen!

Koorzang klinkt weer anders dan het geluid van instrumenten. Music4All is een bonte verzameling van maar liefst vijf verschillende zangonderdelen: Alles Kids, Jong, Enjoy, The Allsingers en De Mannen. Greet Klomp is al bijna een halve eeuw (met enkele onderbrekingen) lid van dit koor. Dirigent en zangers streven naar een hoge kwaliteit. Ze weten dat wel te combineren met gezelligheid, een belangrijk aspect van dit koor. Ze zijn trots om deel te mogen nemen aan een korenfestival in De Doelen in Rotterdam. De inzet van Music4All is minder op kerken gericht, maar ze laten in de kerstperiode zeker ook hun vocale klankklokken luiden op allerlei kerstmarkten in Heerde en wijde omgeving. In het verleden werd zelfs op kerstavond gezongen op Groot Stokkert in Wapenveld.

Het ruim 100 leden tellende christelijk mannenkoor De Lofzang, zingt christelijke liederen en koorwerken van bekende componisten. Jan van Mossel uit Epe is 24 jaar lid en vertelt met enthousiasme over de repetitieavonden en over de ± tien uitvoeringen per jaar. Naast eigen concerten (waaronder één belangrijk concert in de advents-/kersttijd) is er deelname aan diverse kerkdiensten in de regio en in het land. Het repertoire van De Lofzang vind je ook terug bij de uitzendingen van Nederland-zingt, waar mensen graag naar kijken en zeggen ook iets aan beleven. De Lofzang ziet het als missie om door middel van het zingen van  liederen een boodschap uit te dragen. Dat mensen dit bij De Lofzang herkennen zien ze als compliment en geeft kracht om deze taak voort te zetten.

 

Zowel de muziekkorpsen als de zangkoren spannen zich in om jonge mensen te interesseren. Dat valt anno 2017 niet mee. Enerzijds hangt dat misschien samen met de keuze van het repertoire, anderzijds zien de mensen die hiervoor aan he woord waren hierin ook ‘de tijdgeest’, en daar valt weinig tegen te beginnen. Mensen hebben steeds minder tijd en binden zich liever niet langdurig aan een vereniging. Bij alle verschil in klank en muziekstijl,  luidt elke vereniging deze zelfde noodklok.

Een uitdaging aan ons allemaal om te gaan kijken en mee te zingen of te musiceren.

 

 

 

 

Komende week:

U vindt onze gemeente ook
op Facebook en Twitter

Vrije Evangelische Gemeente

Kruiskerk
B. van Dijklaan 3
8181 GA Heerde
tel. 0578- 693414

copyright 2014

Eye-T Webdesign