logo VEG Kruiskerk Heerde
Meeluisteren via:  Winamp windows Media Player Real Player QuickTime Ander apparaat

Be an angel

Toon meer colums

Diensten archief
Toon meer diensten
 

Luther en Kerst

Een gesprek met Jan Timmerman uit Amsterdam. Hij studeerde kunstgeschiedenis en geeft leiding aan de Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie deze stelt zich ten doel: volwassenenonderwijs op het gebied van geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Jan Timmerman schreef dit jaar voor de zevende keer een kersttoneel. Speciaal voor Heerde. Dit jaar gaat het over Maarten Luther, zijn klokkenluidersrol en kerst.

‘je moest je verdiepen in de persoon van Luther; wie was hij?

Het  boeiende aan de figuur van Luther vind ik dat hij een bevrijder was. Hij leefde in de tijd waarin men afstand ging nemen van de donkere middeleeuwen toen men het individu onbelangrijk vond. Hij kwam met de gedachte dat ieder mens er wezen mag. Dat was nieuw. Dat moet in die tijd een enorm gevoel van opluchting hebben gegeven. Wat Maarten Luther in de Bijbel las was dit: God is liefde en Hij vindt jou waardevol. Wauw!!

‘wat had dat voor gevolgen?’

Luther wilde de bestaande middeleeuwse kerk hervormen maar dat lukte niet.  Hij voelde zich in zijn eigen kerk opgesloten als een vogel in een kooi. Toen hij er uit gezet werd begon hij een nieuwe kerk te organiseren want hij liet  zich absoluut  niet de mond snoeren.

In die zin is hij een moderne figuur. Hij durfde te protesteren. Spannend!

‘de link van Luther met kerst zal niet iedereen maken, leg eens uit?’

Een belangrijk punt voor Luther was het meer toegankelijk maken van de Bijbel voor iedereen.

Daarom paste het in zijn streven naar reformatie om die Bijbel te vertalen in de volkstaal.

De belangrijkste verhalen daaruit zijn het Kerstfeest, dat is de geboorte van Christus, en het Paasfeest, dat is de Opstanding.

Het moet voor Luther een beroerde en erg eenzame tijd zijn geweest, weggestopt op dat kasteel.

Maar hij kon zich vasthouden aan het kerstverhaal: dit is het mooiste verhaal. Iedereen moest het lezen.

‘wat heeft Luther dit jaar met kerst aan Heerde te vertellen?’

Tja, wat zou Luther in Heerde gezegd hebben?  Ik vermoed het volgende: “Je bent een vrij mens, je bent vrij om te denken en te doen wat je wilt, maar je hebt één verplichting: Let een beetje op de ander. Zorg voor de ander”. De christelijke boodschap werkt door in je dagelijks leven.

‘Leg ons uit: wat is kersttoneel?’

Het kersttoneel in Heerde is amateurtoneel en dat heeft mijn grote liefde. Amateurtoneel is anders dan beroepstoneel. Het heeft te maken met enthousiasme, inzet en gedrevenheid. Het publiek kent spelers persoonlijk. Daardoor voelt de zaal zich betrokken bij wat er op het podium gebeurt. Het enthousiasme van de acteurs kan ontroeren. Daarom is amateurtoneel geschikt om iets toe te voegen aan een kerstviering.

Het kost heel veel tijd en inspanning, en de spelers moeten een groep gaan vormen. Daarvoor is een goeie regisseur nodig die acteurs weet te binden. Gelukkig is die er in Heerde, Ditty Jagersma. Dat is boffen! Het thema komt ieder jaar van de predikant en ik mag schrijven. Het is niet eenvoudig maar wel een groot voorrecht en een bron van plezier.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Uit al het bovenstaande, uit de opgewekte inzet van de mensen, uit een feestelijke volle zaal en, nou ja gewoon, omdat het gaat om het uitdragen van de kerstboodschap.

Zou Maarten Luther het ook zo leuk gevonden hebben?

Ik denk van wel.

 

Komende week:

U vindt onze gemeente ook
op Facebook en Twitter

Vrije Evangelische Gemeente

Kruiskerk
B. van Dijklaan 3
8181 GA Heerde
tel. 0578- 693414

copyright 2014

Eye-T Webdesign